Dr. Alexandru Rafila şi dr. Raed Arafat au anunţat, duminică după amiaza, noi măsuri pentru a limita răspândirea virusului Covid-19, în special a variantei noi numite Omicron.

Astfel, majoritatea persoanelor NEVACCINATE care intră în ţară vor trebui să rămână carantină. Există, însă, şi excepţii. Este vorba despre persoanele care vin din ţări ale UE aflate pe lista "verde" sau "galbenă" (deci cu incidenţe Covid mici) şi care prezintă un test PCR negativ.

Unii intră în carantină şi cu test negativ 

Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a anunţat două seturi de măsuri, primul valabil pentru persoanele care vin din ţări aflate în afara Uniunii Europene, iar cel de-al doilea pentru persoanele care sosesc în România din ţările UE. 

"Românii şi alţi cetăţeni UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, trebuie să prezinte rezultatele unui test PCR, obţinute cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care NU sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile", a spus Rafila. 

Acesta a continuat, anunţând: "Cei care vin din ţările Uniunii Europene vor continua să prezinte ca şi până acum certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test PCR obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni, care călătoresc din state ale Uniunii Europene aflate în ZONA ROŞIE, urmează să fie carantinate timp de 10 zile". 

Ministrul Sănătăţii a adăugat că persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală şi nu prezintă un test PCR negativ, acestea vor intra în carantină timp de 14 zile. 

Întrebat dacă măsurile se vor impune şi copiilor, Rafila a spus că "în cazul copiilor, probabil, cel puțin pentru cei care vin din UE, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani".

Cu PLF

Noile reguli ar putea intra în vigoare în următoarele zile, după ce decizia va fi luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

La rândul său, dr. Raed Arafat a anunţat că, începând din 20 decembrie, şi în România va fi implementat Formularul de Localizare a Pasagerilor (Passenger Locator Form, PLF), deja valabil în multe ţări europene. Acesta va trebuit completat de persoanele care intră în ţară, indiferent din ce ţări vin.

Amintim că, sâmbătă după-amiază, Institutul Naţional de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul Naţional de Cercetare Medico-Militară "Cantacuzino" Bucureşti, care au confirmat prezenţa noii tulpini Omicron în România. Este vorba despre două persoane infectate cu noua variantă a SARS-CoV-2 - o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui - ambele sosite recent din Africa de Sud. 

Şedinţă de urgenţă

Şedinţa în care s-au discutat noile reglementări după diagnosticarea cazurilor Omicron a fost convocată de prim-ministrul Nicolae Ciucă şi a durat mai bine de patru ore. La şedinţă au participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

După conferinţa susţinută de Rafila şi Arafat, Guvernul României a transmis şi un comunicat reiterând măsurile prezentate de aceştia. 

Reprezentanţii Guvernului au adăugat: "Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora".

Vezi mai jos conferinţa de presă în care au fost anunţate noile măsuri!