Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a introdus noi pachete de servicii de care pot beneficia, de acum, și persoanele neasigurate în scopul depistării unor afecțiuni grave, respectiv cancerele, hepatitele cronice B și C, iar la gravide și HIV/SIDA.

De asemenea, în ceea ce privește persoanele asigurate, care au probleme oncologice, acestea vor putea beneficia de servicii psihologice specializate.

Noile pachete de servicii sunt disponibile pe principalele paliere ale asistenței medicale, de la medicina primară la cea spitalicească, se arată într-o informare făcută luni de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor.

Și fără asigurare

Potrivit comunicatului remis de CAS Bihor, în asistența medicală primară se prevede ca medicii de familie să poată trimite și persoanele neasigurate la analize și la consultații de specialitate decontate de CNAS, în cazul în care există suspiciuni că pacientul ar putea avea o boală oncologică.

De asemenea, medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere și pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B și C, precum şi pentru virusul HIV la gravide, analizele urmând de asemenea să fie decontate de CAS.

Urmare a consultațiilor preventive din pachetul minimal din asistența medicală primară, medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru investigații paraclinice.

Pentru depistare 

Și în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică, respectiv consultații, proceduri diagnostice și servicii medicale în scop diagnostic-caz.

Medicii de specialitate din policlinici vor putea, de asemenea, să emită bilete de trimitere la analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecțiunii oncologice.

Și în caravane medicale

Totodată, conform CAS Bihor, pentru a lărgi accesul pacienților, atât asigurați, cât și neasigurați, la serviciile complexe de tip diagnostic-caz din ambulatoriu, se va renunța la condiția impusă furnizorilor care efectuează astfel de servicii de a avea atât ambulatoriu de specialitate clinic, cât şi structură de spitalizare de zi în specialitatea respectivă. Excepție fac furnizorii care contractează tipuri de servicii pentru care este absolut necesară această condiție, cum ar fi, de exemplu, serviciile în scop diagnostic-caz acordate gravidelor cu risc crescut.

În plus, se creează posibilitatea ca unele servicii medicale în scop diagnostic-caz să se poată acorda de unități medicale mobile și caravane medicale, pentru a permite accesul persoanelor din zone izolate la servicii de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, precum cancerul de sân și col uterin.

Sesiuni la psiholog

Corelat cu noutățile din pachetele de servicii de la nivelul asistenței primare și de specialitate din ambulatoriul clinic, furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua și deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe bilete de trimitere emise de medicii de familie și de medicii specialiști, iar unitățile spitalicești vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, pentru confirmarea diagnosticului.

Merită precizat că există deja prevăzută în legislație posibilitatea includerii persoanelor neasigurate în programele naționale de sănătate după confirmarea diagnosticului, aceste persoane fiind totodată asigurate fără plata contribuției, dacă nu realizează venituri.

CAS Bihor transmite, de asemenea, că „întrucât în derularea și succesul tratamentului oncologic contează mult starea de spirit a bolnavului”, în scopul eficientizării combaterii cancerelor se introduc noi servicii conexe asistenţei medicale ambulatorii de specialitate clinică, destinate persoanelor asigurate, și anume servicii psihologice specializate, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie (consultații, consiliere, evaluare clinică și stabilire a planului de intervenție psihologică).

Recomandarea serviciilor psihooncologice va putea fi făcută de medicii specializați sau supraspecializați în chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie, precum și de medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu.

„Până la 30 iunie 2025 va exista o perioadă de tranziție în care serviciile psihologice vor mai putea fi acordate bolnavilor oncologici și de psihologii fără formare complementară în psihooncologie”, mai transmite CAS Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!