Opt transporturi pline cu haine murdare, saltele cu pânze de păianjen ori încălţăminte cu urme de noroi, care erau destinate unor asociaţii din România, au fost oprite să intre în ţară prin Vama Borş II.

Acţiunile de control ale vehiculelor care transportau produsele cu probleme au fost efectuate în perioada 1 – 12 februarie de reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor (CJPC), care au fost solicitaţi la Punctul de Trecere a Frontierei de la Borş II de poliţiştii de frontieră şi de comisarii Gărzii de Mediu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CJPC Bihor, vehiculele care voiau să ajungă în România transportau diferite produse secondhand, precum articole textile, încălţăminte, obiecte de mobilier, articole de uz casnic şi anvelope. Marea majoritate erau destinate unor asociaţii din România.

"În urma verificărilor efectuate, în 8 cazuri s-a constatat că produsele nu erau însoţite de documente care să ateste că au fost supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie, în conformitate cu prevederile HG 163/2007, coroborat cu prevederile Legii 245/2004 precum şi ale Regulamentului (UE) 1020 din 2019 al Parlamentului European şi al Consiliului privind supravegherea pieţei şi conformitatea produselor, prezentau urme de murdărie, praf, pete, pânze de păianjeni etc. fiind considerate produse nesigure, astfel că nu a fost permisă introducerea pe piaţă/punerea în liberă circulaţie pe teritoriul României a articolelor uzate în valoare de aproximativ 190.000 lei", se arată în comunicat.

În alte 9 cazuri, comisarii CJPC au aplicat doar sigilii pe vehicule, fiindcă aceştia au constatat, prin sondaj, că produsele din interior nu prezentau deteriorări majore.  

"Având în vedere că în punctul de frontieră nu există posibilitatea verificării întregii încărcături, au fost aplicate sigilii, deschiderea şi verificarea întregului conţinut urmând să fie făcute de echipe ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor din judeţele de destinaţie - Arad, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi şi Cluj", se mai arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!