Eveniment plin de culoare, joi, în centrul Oradiei. Peste 300 de elevi de la 27 de şcoli din Bihor au colindat Corso-ul orădean, îmbrăcaţi în costume populare.

De la mic la mare, elevii au respectat portul bihorenesc: fetele au avut zadii colorate şi "cârpe" roşii pe cap, iar băieţii cuşme groase şi ilice de postav. Inevitabil, unii dintre ei, mai ales cei mai mari, şi-au mai scos din buzunarele costumelor populare telefoanele de tip smartphone, ca să-şi pozeze câte un prieten mândru costumat. Colindele cântate de tinerii bihoreni au răsunat în toată zona centrală, iar trecătorii s-au bucurat să-i vadă.

Pentru elevi a fost doar încălzire, căci apoi au pornit spre complexul comercial ERA Shopping Park, la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Colinde "Noi umblăm a colinda", organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean în colaborare cu Episcopia Ortodoxă, Carrefour ERA, Consiliul Judeţean Bihor, Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Liceul Teoretic "Constantin Şerban" Aleşd şi Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea.

La festivalul care îşi propune identificarea şi promovarea colindului autentic s-au înscris nu mai puţin de 27 de grupuri de colindători din tot atâtea şcoli din Bihor. Elevii vor concura pe două secţiuni: colinde bihorene inedite, culese de la bătrânii satelor, şi colinde cunoscute.