Anul 2024 aduce noi vești proaste pentru angajați. Cei care se se îmbolnăvesc și sunt nevoiți să beneficieze de concediu medical vor primi mai puțini bani începând cu luna februarie, după ce Guvernul a introdus o contribuție de 10% din concediul medical pentru fondul de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Până la finalul anului trecut, din cuantumul indemnizației aferente concediului medical, angajatului i se reținea doar contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, fără a i se reține contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%, explică Adevărul.ro.

Taxa îi vizează inclusiv pe cei cu PFA și profesii liberale, care se asigură voluntar pentru concedii medicale.

De asemenea, măsura vizează și pacienții cu boli grave, inclusiv oncologice, excepție făcând doar „indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale conform Legii nr. 346/2002”. Cele din urmă nu vor fi impozitate cu CASS.

Vor plăti această taxă și femeile cu probleme în timpul sarcinii, dar și persoanele care își scot concedii medicale pentru îngrijirea unui copil bolnav.

„Altfel spus, începând cu 1 ianuarie 2024 concediile medicale sunt taxate identic cu un salariu, adică cu 45% față de 35% cât era până la 31 decembrie 2023, impunându-se impozitul pe venit de 10%, contribuția pentru pensii de 25% plus contribuția pentru sănătate care până acum nu era percepută”, mai notează sursa citată.

Ce tipuri de concedii medicale sunt vizate de contribuția de 10% pentru sănătate:

- Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.

- Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.

- Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.

- Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

- Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice.

- Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a explicat la Digi24 de ce s-a ajuns în această situație:

"Am ajuns în situația în care în concediul medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității intr-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri", a declarat acesta.

Conform sursei citate, anul trecut în România s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!