Ministrul Apărării de la Viena, Klaudia Tanner, le-a oferit, pe 27 noiembrie, soldaților austrieci noii bocanci ce completează uniforma de luptă, fiind vorba de încălțăminte crem, concepute de compania austriacă Rukapol, care le și produce, doar că la Oradea.

Inițial, autoritățile nu au dezvăluit acest detaliu, iar când informația a ieșit la iveală s-a creat un scandal, cu mulți austrieci criticând faptul că bocancii nu sunt de fapt „Made in Austria”. 

Potrivit cotidianului austriac Exxpress, 35.000 de perechi au fost comandate pentru perioada 2023-2025, iar primele perechi ajung la soldații din Batalionul 35 Panzergrenadier.

„Siguranța soldaților noștri este prioritatea noastră principală, iar achiziționarea noilor bocanci de luptă este un pas în continuare în această direcție. Cu noile ghete de luptă, nu investim doar în protecția soldaților noștri, ci și în performanța și pregătirea lor operațională. Ei își pot îndeplini sarcinile în mod eficient și în siguranță doar cu echipamente optime”, a declarat ministrul Apărării, Klaudia Tanner, potrivit Libertatea.ro. 

Încălțămintea purtată până acum de soldații austrieci avea culoarea neagră, însă s-a optat de data aceasta pentru bej, pentru a se potrivi cu culoarea uniformei. 

O televiziune locală din Austria a fost cea care a dat vestea că, de fapt, bocancii pentru armată nu sunt fabricați în Austria, ci în România, din motive de costuri.

Potrivit Digi24.ro, criticile au fost atât de puternice încât reprezentanții Armatei au ieșit să dea explicații publice. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Viena, Michael Bauer, a comentat ironic pe Twitter (X) că cei care își dau cu părerea online cred că sunt în măsură să vorbească doar pentru că au făcut stagiul militar obligatoriu în tinerețe.

Tot el a precizat că a existat o licitație la nivelul UE pentru desemnarea producătorului. „Unii experți în încălțăminte critică faptul că noul bocanc de luptă al Armatei Federale este produs în România. Vă rugăm să numiți o companie care ar fi produs un bocanc în această cantitate și la acest preț, în Austria”, a adăugat acesta, precizând că modelul a fost testat îndelung înainte să fie comandat.

O pereche costă 140 de euro. Valoarea totală a contractului este de 4,83 milioane de euro. 

Ulterior, mai notează Digi24.ro, televiziunea publică ORF a confirmat că bocancii vor fi făcuți la Oradea, în fabrica deținută de firma din Austria care a proiectat încălțările.  

Compania austriacă Rukapol Manufaktur für Sicherheitsschuhe GmbH a deschis în februarie 2017 în România firma Rukapol-International SRL, cu sediul în Oradea, pe strada Simion Bărnuțiu nr. 15.

Anul trecut, potrivit portalului Termene.ro, firma înregistrată în România a avut o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei și a înregistrat pierderi de circa 500.000 de lei. Numărul de angajați era de 26, potrivit aceleiași surse. 

Relațiile dintre România și Austria sunt tensionate, după ce liderii austrieci au blocat aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și au repetat că nu își vor schimba poziția.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!