Sâmbătă, 1 februarie 2014, au intrat în vigoare Noul Cod penal şi Noul Cod de procedură penală. Deşi sistemul juridic nu este pregătit pentru implementarea acestora, voinţa politică a decis.

Aşa cum am mai arătat, impactul intrării în vigoare a acestor acte normative este foarte mare, deoarece spre deosebire de Noul cod de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 care s-a aplicat numai proceselor începute după această dată, noua procedură penală se aplică şi proceselor penale aflate în desfăşurare la data intrării în vigoare a codului, iar Noul Cod penal se va aplica, în calitate de lege penală mai favorabilă în foarte multe litigii.

Voi încerca să prezint, pe scurt, cele mai importante efecte imediate ale noilor coduri. Datorită faptului că sunt reduse anumite limite de pedeapsă (spre exemplu la furtul calificat se reduce maximumul pedepsei de la 15 ani la 5 ani), cei care sunt în executarea unor pedepse ce depăşesc acest maxim, vor fi puşi în libertate.

În schimb, hotărârile pronunţate de curţile de apel după intrarea în vigoare a noilor coduri în calea de atac a apelului devin definitive, urmând a fi emise mandate de executare acolo unde este cazul. Cu toate acestea, recursurile deja formulate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anterior intrării în vigoare a noului cod vor fi judecate conform vechii proceduri, mandatele de executare ale pedepsei neputând fi emise înainte de soluţionarea recursului.

Majoritatea proceselor aflate pe rol în acest moment (cu excepţiile prevăzute expres în legea de punere în aplicare), vor fi soluţionate conform noilor reguli de procedură penală. Din punct de vedere al pedepselor şi al modului de aplicare a acestora, se va decide, în concret, care lege penală este mai favorabilă. Mai mult, se pare că în aceeaşi cauză vor putea fi aplicate concomitent ambele coduri penale, aplicarea legii penale mai favorabile urmând a se aplica fiecărie instituţii de drept în parte.

Nu în ultimul rând, toate hotărârile pronunţate în prima instanţă după intrarea în vigoare a legii noi sunt supuse căilor de atac, termenelor şi condiţiilor de exercitare ale acestora, prevăzute de legea nouă.

Citiţi pe această temă şi:

Din 1 februarie, două coduri noi: Află ce prevede Noul Cod penal!

Ce presupune Noul Cod de procedură penală care intră în vigoare pe 1 februarie 2014