Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat, marţi seara, un nou set de restricţii stabilit prin Ordinul Militar 3 şi valabile pe perioada stării de urgenţă în România. Astfel, se interzice deplasarea cetăţenilor atât pe perioada zilei cât şi în timpul nopţii, cu excepţia unor ieşiri motivate punctual, iar persoanele de peste 65 de ani vor putea să iasă din case între orele 11 şi 13.

De asemenea, Vela a anunţat că s-a decis interzicerea zborurilor spre şi dinspre Franţa şi Germania.

Vârstnicii pot ieşi între orele 11 şi 13

Din debutul conferinţei – susţinute alături de chestorul Bogdan Despescu şi secretarul de stat Raed Arafat – ministrul Vela a subliniat că cea mai mare criză din ultimii ani a cuprins şi România. "Îi îndemn pe cei care nu conştientizează pericolul să se trezească, pentru că nu ne jucăm cu sănătatea publică", a spus ministrul. 

El a anunţat că, marţi, a fost emisă Ordonanţa Militară nr. 3 privind luarea unor măsuri pentru combaterea extinderii răspândirii COVID-19. 

Ministrul Marcel Vela a spus că se interzice circulaţia tuturor persoanelor, cu excepţia deplasărilor în interes professional, pentru asigurarea de bunuri pentru necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor domestice, îngrijirea copiilor, asistenţa persoanelor vârstnice sau deplasări scurte pentru activitatea fizică. Sunt excluse, însă, activităţile de echipă. De asemenea, autorităţile lasă posibilă şi deplasarea pentru donarea de sânge. 

Dr. Raed Arafat a explicat că în ultima perioadă donarea de sânge a scăzut şi a făcut un apel la donare. 

Potrivit Ordonanţei Militare nr. 3, persoanele cu vârste de peste 65 de ani vor putea ieşi din case doar în intervalul orar 11-13 şi doar în scopurile permise şi pentru persoanele din cel elalte categorii de vârstă. 

Totuşi, unele persoane de peste 65 de ani vor putea să iasă şi în alte intervale orare. "Circulaţia persoanelor de peste 65 de ani este permisă şi în afara acestui interval dacă acest lucru se face în interes profesional ori pentru realizarea de activităţi agricole. Medicii, profesorii, agricultorii care dovedesc că sunt implicaţi în activităţi didactice, economice, pot să iasă", a explicat Vela. 

Fără zboruri dinspre Franţa şi Germania

Ministrul de Interne a mai citat din Ordonaţa Militară nr. 3 arătând că vor intra în izolare la domiciliu sau carantină TOATE persoanele care intră în România, indiferent de unde vin. 

Vela a precizat că instituţiile de securitate naţională vor proiecta un sistem electronic de verificare a persoanelor aflate în izolare la domiciliu.

Totodată, acesta a arătat că, potrivit noilor reguli, administraţiile locale trebuie să ia în evidenţă şi să-i pună la adăpost pe oamenii străzii. 

O altă decizie nouă este aceea că atât operatorii economici cât şi instituţiile trebuie să marcheze cu semne vizibile distanţa de 1,5 metri în zonele cu acces public pentru ca cei care le trec pragul să o poată respecta întocmai.

De asemenea, administratorii pieţelor au obligaţia de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanţă între comercianţi, care vor trebui să poate mănuşi şi măşti.

Tot prin OM nr. 3 s-a stabiit suspendarea tuturor zborurilor efectuate de operatori comerciale spre şi dinspre Franţa şi Germania. Măsura a fost luată pe o perioadă de 14 zile şi intră în vigoare din 25 martie, ora 23, ora României.

Ce va face Armata

Ministrul de Interne a spus că Ministerul Apărării Naţionale va interveni pentru sprijinirea eforturilor împotriva răspândirii COVID-19. 

Concret, Armata va prelua în pază unele obiective a căror protecţie este asigurată acum de Jandarmerie, va asigura personal şi mijloace pentru activităţi de ordine publică şi pentru activităţile Poliţiei de Frontieră.

Vela a mai spus că, potrivit aceleiaşi Ordonaţe Militare, documentele care expiră pe perioada stării de urgenţă, eliberate de autorităţile publice, vor putea fi schimbate în 90 de zile de la încetarea stării de urgenţă.

El a mai precizat că în centrele comerciale - a căror activitate a fost suspendată în bună parte - vor putea rămâne funcţionale magazinele de produse electronice şi electorcasnice care asigură şi livrarea la domiciliu cât şi cele care asigură vânzarea produselor şi serviciilor de optică medicală. 

Aproape 800 de bolnavi

În intervenţia sa, chestorul Bogdan Despescu a spus că, în ultimele 24 de ore, 27.000 de angajați ai MAI au executat misiuni de patrulare în zonele spitalelor, pază la unitățile de carantină, verificare persoane în izolare, monitorizarea graniței de stat, dar și impunerea restricțiilor de circulație. 

Au fost cele mai de amploare misiuni de ordine publică din ultimii 30 de ani, au subliniat atât Despescu cât şi Vela. 

"Au fost identificate peste 1.700 persoane care nu au respectat restricționarea circulației. Au fost verificate peste 60.000 de persoane izolate sau în carantină. În 4 cazuri s-a dispus instituționalizarea măsurii de carantină. De mâine, în teren vom fi împreună cu colegii de la MApN. Măsura nu trebuie să producă temere. Îmi exprim încrederea că cetățenii vor înțelege exact scopul acestei măsuri", a spus Despescu.

Totodată, dr. Raed Arafat a prezentat o situaţie actualizată a răspândiri COVID-19 în România, pentru marţi seara, la ora 20.

Astfel, sunt 794 confirmați, 79 de vindecați și 11 decedați. Persoane internate în spital 431 în secție, iar la terapie intensivă 18. Sunt 5.556 persoane în carantină şi 87.506 în izolare la domiciliu.

Dr. Arafat a mai precizat că luni noaptea şi marţi IGSU a distribuit 100.000 de măști de nivel înalt de protecție și 15.000 combinezoane în ţară. E doar o primă livrare, a subliniat acesta. 

În fine, Marcel Vela le-a transmis un mesaj direct românilor. "Oameni buni, trebuie să înțelegem cât de important e să respectăm noile reguli. Nimănui nu-i face plăcere să stea departe de cei dragi. Mai bine nu-i vedeți 14 zile, o lună, două decât să-i pierdeți pentru totdeauna. Ce trăim azi e cât se poate de serios. Dacă toți acționăm corect, evităm un posibil dezastru viitor". 

TEXTUL INTEGRAL AL ORDONANŢEI MILITARE NR. 3:

Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:
a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 5. – (1) Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.
(2) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 6. – (1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora.
(2) Evidența persoanelor fără adăpost se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul județean/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 7. – (1) Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri.
(2) Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuși și măști.
(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 8. – Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.
(2) Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizărilor tehnice necomerciale.
(3) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.

Art. 9. – (1) Se interzice accesul piloților la bordul navelor, sosite din zonele de risc roșii/galbene în porturile maritime române, dacă nu dispun de echipament de protecție stabilit de Direcția de sănătate publică Constanța sau dacă navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roșie/galbenă.
(2) Se interzice accesul navelor maritime și fluvio-maritime în porturile situate pe Dunărea maritimă, până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roșie/galbenă, în următoarele două zone de staționare în ancoră:
a) rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră;
b) Dunărea, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe.
(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 10. – Ministerul Apărării Naționale asigură, la solicitarea ministrului afacerilor interne:
a) preluarea în pază a unor obiective a căror protecție este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română;
b) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților de ordine publică;
c) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților Poliției de Frontieră Române, în punctele de trecere a frontierei de stat.

Art. 11. – Pentru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

Art. 12. – (1) Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

Art. 13. – (1) După alineatul (2) al articolului 2 din Ordonanța militară nr.2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(21), cu referire la activități permise în centrele comerciale, cu următorul cuprins:
„(21) Suspendarea temporară a activității comerciale potrivit alin.(1) nu se aplică:
a) vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului;
b) vânzării produselor și serviciilor de optică medicală.”
(2) Măsurile prevăzute la alin.(1) se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art.14. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:
a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală pentru măsurile prevăzute la art.1 - 4;
b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.5;
c) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.7;
d) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art.8;
e) Autoritatea Navală Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.9.
(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 5, art. 7 – 9 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 15. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Prevederile art.4 și 5 din Ordonanța militară nr.2/2020 își încetează aplicabilitatea.
(3) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.