Premiile România Curată organizate de alianţa cu acelaşi nume, aduc două nominalizări pentru Oradea în acest an: Primăria şi deputatul PLR Octavian Bot.

Nominalizările au fost publicate, marţi, de site-ul www.romaniacurata.ro, câştigătorii urmând să fie desemnaţi pe baza voturilor cititorilor.

Primăria Oradea apare pe listă "pentru implementarea Oradea City Report, o aplicaţie pentru telefonul mobil sau tabletă, gratuită, simplă şi intuitivă, care permite cetăţenilor cu spirit civic să transmită diverse sesizări şi incidente către Primăria Oradea şi operatorii serviciilor publice locale (Compania de Apă Oradea, Oradea Transport Local, Termoficare Oradea, Poliţia Locală Oradea, Luxten Lighting Company, RER Ecologic Service)".

Până marţi la prânz, municipalitatea orădeană se clasa pe locul al doilea în preferinţele publicului, adunând doar 30 de voturi (12%) faţă de cele 199 (81%) pentru DNA, depăşind totuşi Consiliul Concurenţei, care a strâns 18 voturi, reprezentânt 7%.

DNA este nominalizată pentru întreaga activitate din anul 2014, dar mai ales dosarul Microsoft, iar Consiliul Concurenţei "pentru că a controlat strict activitatea greilor din comerţul alimentar şi a obţinut aprobarea ca împreună cu Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor să creeze în 2015 un mecanism prin care consumatorii vor putea compara preţurile din retailul alimentar".

Deputatul orădean Octavian Bot apare la categoria "Traseistul anului 2014", pentru faptul că "acum câteva luni s-a înscris în PLR-Tăriceanu, al 10-lea partid în care se află de când e "politician"". Bot a fost nominalizat şi anul trecut, când avea doar 9 partide la activ, iar acum chiar are şanse să câştige, el întrunind de departe cele mai multe voturi până marţi la prânz, 135, reprezentând 55%.

Pe locul al doilea se clasează deputatul Tudor Barbu, cu 44 de voturi (18%), pe 3 - deputatul Ioan Viorel Teodorescu, 37 de voturi (15%), iar pe 4 - este Mihai Stănişoară, cu 29 de voturi, reprezentând 12% din total.

Pe lângă cele două categorii, celelalte 5 premii acordate de "România Curată" mai sunt: "Supravieţuitor fruntaş", "Pericol Legislativ în Acţiune", "Intelectualul de aur", "Curaj în exercitarea justiţiei" şi "Implicare civică".

Printre nominalizaţi se mai numără şi Liviu Dragnea, Victor Ciorbea, Victor Ponta, Cristian Preda sau Dan Şova, dar şi magistraţi care au dat dovadă de curaj în ciuda presiunilor la care au fost supuşi, precum şi numeroase personalităţi şi grupuri care s-au implicat civic în anul 2014.

Cei care doresc să afle mai multe despre nominalizaţi, să mai propună alţii noi sau pur şi simplu să-i voteze pe cei existenţi au posibilitatea să o facă accesând site-ul www.romaniacurata.ro!