Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat luni noi norme de testare pentru virusul COVID-19. De asemenea au mai fost transmise şi regulile de internare şi externare a pacienţilor bolnavi de coronavirus.

Recomandările au fost făcute în urma sfaturilor oferite de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) se arată în comunicatul de presă trimis de INSP.

Vor avea prioritate la testare persoanele cu simptome, care au venit din străinătate, cei care au intrat în contact cu persoanele confirmate cu virusul COVID-19 şi prezintă simptome ale virusului, personal medico-sanitar simptomatic și asimptomatic care a intrat în contact cu un caz de îmbolnăvire, cazuri de infecţie respiratorie acută severă care au fost testate negativ pentru gripă, din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele, şi persoanele simptomatice care se află în carantină sau izolare. 

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate.

Potrivit noilor reglementări, persoanele care nu prezintă niciun simptom al virusului, dar care au intrat în contact cu bolnavii de coronavirus, nu vor fi testate şi nici persoanele asimptomatice care vin din străinătate. În cazul acestor categorii, vor fi făcute teste doar dacă apar simptome în decursul izolării de 14 zile.

În cazul în care testele sunt pozitive, persoanele cu COVID-19 vor fi internate în spital.

Pentru externare, este nevoie de două teste negative făcute în interval de 24 de ore, din momentul în care medicul consideră că evoluţia pacientului permite externarea.

INSP mai precizează că România se află în prezent în stadiu pre-epidemic, cu cazuri de COVID-19 de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă.


Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare

În vederea optimizării activităţilor de testare pentru COVID-19, de internare și de externare, vă rugăm să respectați următorul algoritm:

Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:

Aceste recomandări au la baza documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului ştiinţific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

În acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), ne-existand inca dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuita.

În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata.

Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanţei este urmatoarea:

- Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
- Contacţi apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
- Personal medico-sanitar simptomatic;
- Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă şi din TOATE spitalele;
- Persoane instituţionalizate simptomatice


 

2. Categorii de persoane care NU fac obiectul testarii:Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat de sanatate.