Norul de cenuşă, generat de erupţia vulcanică din Islanda, stagnează deja în nordul şi vestul Europei şi se apropie cu paşi repezi de România, preconizându-se că va ajunge în Nord Vestul ţării sâmbătă dimineaţă.

În ţara noastră efectele au fost deocamdată la nivelul zborurilor aeriene. Până acum, mai multe curse aeriene din ţară şi din Bucureşti au fost anulate, iar spaţiul aerian al României va fi închis parţial vineri noapte. "Până în acest moment nu a ajuns la noi niciun fel de atenţionare. Va ateriza o cursă Tarom la ora 18.30 şi va pleca la 18.55 spre Bucureşti. Nicio cursă nu a fost anulată. Sunt pasageri în aerogară care aşteaptă să plece la 7 fără 5 spre Bucureşti", a declarat pentru BIHOREANUL vineri după amiază Gheorge Paşc, comandantul Aeroportului Oradea.

Totuşi, premierul Emil Boc a anunţat vineri după amiază la Realitatea TV că Aeroportul Oradea va fi închis din această seară, începând cu ora 12.

Vulcanul activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei a erupt pentru a doua oară miercuri, la doar două zile după ce îşi încetase activitatea începută luna trecută, iar un nor de cenuşă s-a răspândit în atmosferă.

Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava monitorizează permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie, precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atât cu metode automate, cât şi cu metode manuale.

"În Bihor există 6 staţii care monitorizează calitatea aerului, dintre care 3 sunt automate. Suntem pe recepţie, le verificăm începând de azi, iar mâine, din jumătate în jumătate de oră, le vom raporta spre Bucureşti. Din câte ştiu, norul de cenuşă nu ne va afecta, dar sper să nu se depăşească valorile maxime admise", a explicat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Ovidiu Dăescu, adăugând că aceste monitorizări se vor face până duminică.

Efectele norului de cenuşă se văd doar în cazul avioanelor, mai multe curse fiind întrerupte, în vestul Europei traficul aerian fiind blocat. Totodată, există pasageri rămaşi şi în aeroporturile din SUA sau America de Sud, din cauza anulării curselor spre Europa. Emisiile vulcanului ar putea duce la scăderea temperaturii medii pe glob, sunt de părere unii specialişti în meteorologie.