Activitatea lui Daniel Vulcu în fruntea Teatrului Regina Maria din Oradea a fost de nota 9,10, a constatat o comisie de evaluare condusă de un manager de teatru, Alexandru Boureanu, de la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova.
După acest rezultat al evaluării finale a mandatului lui Daniel Vulcu, întrerupt în urmă cu câţiva ani cu o mazilire ilegală, actorul şi regizorul orădean poate să depună un nou proiect de management fără a se organiza un concurs.
Evaluat de specialişti
Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, joi, că Daniel Vulcu a fost notat cu 9,10 pentru activitatea sa în funcţia de manager al Teatrului Regina Maria în anii 2017, 2018 şi 2019 (în acesta din urmă activând doar 3 zile, în noiembrie, repus în funcţie printr-o sentinţă judecătorească).
De altfel, evaluarea finală a actorului şi regizorului Daniel Vulcu a fost făcută tocmai fiindcă instanţele au stabilit că acesta a fost înlăturat ilegal din fruntea teatrului din Oradea şi înlocuit cu Elvira Rîmbu, pe vremea fostei conduceri a CJ Bihor, asigurată de Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea.
"Comisia de evaluare a decis acordarea notei finale de 9,10 pentru activitatea desfăşurată în perioadele menţionate mai sus de domnul Vulcu ca manager al Teatrului Regina Maria", se arată în comunicatul trimis joi de CJ Bihor.
Preşedintele comisiei care l-a notat pe Daniel Vulcu a fost prof. univ. dr. Alexandru Boureanu, managerul Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova. Din comisie au mai făcut parte conf. univ. dr. Carmen Croitoru, directorul general al Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, Nicoleta Anica Faur (reprezentant CJ Bihor), plus persoane care au asigurat secretariatul: Mărioara Negru (compartimentul resurse umane, Szabo Agnes (serviciul financiar-contabil) şi Mihaela Roşan (compartimentul juridic).
Încă un mandat
Potrivit legii, întrucât a obţinut o notă peste 9 la evaluarea finală, Daniel Vulcu are acum dreptul să depună un proiect de management, pentru a obţine un nou mandat la cârma Teatrului Regina Maria.
Aşa va şi face, a confirmat Daniel Vulcu pentru BIHOREANUL. "La concluzia aceasta am ajuns şi eu, şi comisia care m-a evaluat, la modul cel mai corect, profesionst. Aceea că pot să mai am, liniştit, un mandat, pentru că mai am ce spune, nu numai în meseria de actor, ci şi în cea de manager", a afirmat acesta.
Proiectul de management îl va depune după ce va primi un caiet de obiective din partea autorităţii finanţatoare, şi anume Consiliul Judeţean Bihor. Dacă proiectul va întruni cerinţele, Daniel Vulcu va obţine încă un mandat de manager al Teatrului Regina Maria.
Reforme în analiză
Întrebat despre controversatele reforme la nivelul instituţiilor de cultură locale (Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Filarmonica din Oradea), enunţate ca posibile de Ilie Bolojan, Daniel Vulcu nu s-a pronunţat direct, dar a spus că "lucrurile întotdeauna au şi nuanţe, nu doar alb şi negru, iar unele teme am reuşit să le nuanţăm".
După cum BIHOREANUL a relatat, atât actorii, cât şi muzicienii locali sunt nemulţumiţi de faptul că, în discuţii private, Ilie Bolojan le-a dezvăluit că îşi doreşte trecerea contractelor de muncă pe perioade determinate, precum şi, în viitor, unirea instituţiilor de cultură sub aceeaşi "umbrelă", pentru a micşora din cheltuielile legate de partea tehnică şi administrativă. Într-o conferinţă ulterioară, Ilie Bolojan a spus că în luna iunie se vor analiza şi alte variante de reforme în instituţiile de cultură, pentru o mai mare productivitate şi expunere în rândul publicului din Bihor.
"Intenţia mea este să arăt că noi muncim pentru banii pe care îi primim, nu ni-i dă nimeni degeaba. În discuţiile pe care le-am avut cu domnul Bolojan i-am spus că oamenii nu se trag înapoi de la muncă, ci dimpotrivă. Actorul, în general, este bucuros atunci când primeşte roluri", a spus Daniel Vulcu.
Rămâne de văzut ce fel de schimbări va pune în practică noua conducere a CJ Bihor în cele două teatre şi în Filarmonică.