Un băiețel, care nu are mai mult de 10 ani, profită de pauza concertului. Publicul tocmai îl aplaudase pe celebrul violonist Răzvan Stoica pentru o interpretare emoționantă a unei lucrări de Paganini, iar orchestra se pregătea să revină pe scenă pentru a cânta o simfonie de Haydn. Încurajat de mama lui, micuțul se duce îndrăzneț la pupitrul dirijorului, rămas gol, și începe să imite - cum știe mai bine - gesturile maestrului, conducând astfel o orchestră imaginară...

Nu este singurul copilaș prins în mrejele muzicii clasice, căci deseori la concertele Filarmonicii de Stat Oradea, mai ales în balcon, se zăresc multe căpșoare vrăjite de muzică. Pentru toți copiii curioși, instituția artistică a pregătit programe speciale... 

Serenadă pentru copii 

Concertele educative din stagiunea 2022-2023 au demarat vinerea trecută cu o întâlnire între orchestră, dirijorul permanent Romeo Rîmbu și copii, în sala de concerte „Enescu - Bartók”. Sub îndemnul „Descoperă orchestra filarmonicii!”, dirijorul și-a asumat și rolul de narator și le-a prezentat instrumentele dintr-o orchestră simfonică. 

Copiii au ascultat apoi lucrări celebre și vioaie: Mica Serenadă de Mozart, Viforul de Sviridov și Radetzky March de J. Strauss. Proiectul va fi reluat, în limba maghiară, în două reprezentații, pe 6 decembrie, sub coordonarea dirijorului permanent Jankó Zsolt. 

Pinocchio pe muzică 

Următorul proiect dedicat celor mici îmbină muzica și teatrul. Spectacolul „Pinocchio” se va ține vineri, 11 noiembrie, în dublă reprezentație, de la ora 14.30 și de la ora 16. Pe scenă va urca o parte din „Wind Ensemble”, orchestra de suflători a Filarmonicii orădene, cu flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompetă, trombon și tubă, alături de percuționiști. 

Sub îndrumarea dirijorului Lorenzo Moroni (foto), totodată prim cornist al orchestrei din Oradea, formația restrânsă va interpreta muzica italianului Sergio Parisini. „Cred că acest spectacol muzical este prezentat în premieră în România. Muzica e creată special pentru Pinocchio, iar compozitorul a încercat să caracterizeze fiecare personaj, așadar Pinocchio, Geppetto, Greierul au, fiecare, câte o temă bine definită”, explică Moroni. 

Povestea va fi spusă de actorul Șerban Borda și de micii actori Sara Olar, Amelia Morar, Eduard Peter, Mara Vernon, Bianca Vulpe, Antonia Petrila, Raisa Boldiș, Maria Dehelean, Elena Petrică. Un bilet costă 20 lei și se poate cumpăra online, pe bilete.ro. 

Invitație la dans 

Următoarele evenimente pentru copii se vor ține pe 22 noiembrie (ora 10 și ora 11.30) și 23 noiembrie (ora 10 - limba maghiară, respectiv de la ora 11.30 în limba română) pe scena Filarmonicii, fiind dedicate elevilor din clasele 0-4. Vor fi în total trei reprezentații ale concertului pentru copii „Invitație la dans”, cu Dalma Toadere (din Cluj-Napoca) pe post de dirijor-moderator. 

Programul a fost conceput pentru a-i ajuta pe copii să descopere legătura dintre muzică și dans și a-i familiariza cu sunetul instrumentelor cu coarde și arcuș. „După o scurtă introducere în care copiii se vor familiariza cu vioara, viola, violoncelul și contrabasul, publicul va asculta povestea prințului care caută o dansatoare cum nu a mai văzut lumea, pentru a-i fi mireasă. Povestea va fi ilustrată cu fragmente de muzică de dans din capodopere ale muzicii universale”, spun organizatorii. 

Vor fi fragmente din compoziții de Ceaikovski, Haydn, Strauss, Rossini, Mozart etc. La fel ca în celelalte cazuri, biletele se pot cumpăra la prețul de 20 lei de pe site-ul bilete.ro. 

La primele concerte-lecție din acest sezon, biletele au fost aproape sold-out, semn că astfel de inițiative sunt așteptate și de copii, și de părinții lor. Filarmonica vrea să le continue, căci așa își formează viitorii melomani...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!