Cea de-a zecea organizaţie din familia Fundaţiilor Comunitare din România a fost lansată, marţi, la Hotel Ramada, printr-o conferinţă de presă la care au participat atât membrii fondatori ai acesteia cât şi conducerea executivă.

"Scopul nostru este să îmbunătăţim viaţa locuitorilor din Oradea şi din judeţ prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative de dezvoltare locală, dar să acţionăm şi ca un finanţator local care să identifice şi să promoveze iniţiative şi proiecte sociale şi care contribuie la oferirea de şanse egale", a declarat Andreea Maier, director executiv al Fundaţiei Comunitare Oradea.

Sorin Constantin, unul dintre membrii fondatori şi preşedinte al Consiliului Director, a precizat că, înainte de a se constitui ca fundaţie, grupul de iniţiativă pentru comunitate a organizat începând de anul trecut în Oradea evenimente cu aspect social: evenimentul 11Even, unde personalităţi din diferite domenii şi-au împărtăşit experienţa de viaţă, proiectul "Alergăm pentru Comunitate", în cadrul căruia mai mulţi alergători s-au înscris la Oradea City Running Day cu scopul de a strânge fonduri pentru anumite cauze şi Youth Bank Oradea, un program care a presupus coordonarea unui grup de liceeni care, prin diferite activităţi, au strâns bani pentru proiectele altor colegi de-ai lor.

Fundaţia Comunitară Oradea are plănuite mai multe acţiuni şi pentru anul 2013. Este vorba atât de atât proiecte cu finanţare directă din sumele primite de fundaţie de la diverşi parteneri din mediul privat, dar şi unele care implică strângerea de fonduri. "Vrem să funcţionăm ca un fel de doctor al comunităţii. Grupuri de iniţiativă sau chiar ONG-uri să ne prezinte bolile şi noi să încercăm să găsim o soluţie", a declarat şi Cătălin Popa, membru în Consiliul Director al organizaţiei.

Primul proiect pe calendar este un maraton de înot programat pe 6 iulie la Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu", intitulat "Swimathon Oradea". "În perioada 28 mai - 20 iunie aşteptăm organizaţiile ori chiar persoanele fizice să-şi înscrie cauzele şi proiectele pe platforma swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro, urmând ca mai apoi să se înscrie persoanele dispuse să înoate pentru acestea", a explicat Andreea Maier. Mai apoi, susţinătorii, fie ei persoane fizice sau juridice, vor putea oferi o anumită sumă pentru fiecare lungime de bazin parcursă ori o sumă fixă de bani.

Fundaţia Comunitară Oradea mai promite pentru acest an şi acordarea a 10 burse în valoare de câte 4.800 de lei pe an pentru "susţinerea ideilor şi iniţiativei intelectuale ale tinerilor, care realizează lucrări ştiinţifice, studii, etc.", din aşa numitul Fond pentru Inovaţi, dar şi înfiinţarea Fondului Femina, de sprijinire a femeilor marginalizate prin acordarea a opt granturi pentru implementarea a tot atâtea proiecte sociale.