Noua centrală pe gaz a Oradiei, care a costat 54 milioane euro, dintr-un total de 77 milioane euro, cât au fost investiţi în cadrul unui proiect european în refacerea sistemului de termoficare din oraş, a fost inaugurată oficial, luni, în prezenţa ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Laude de la ministru

Din partea autorităţilor locale au fost prezenţi la eveniment primarul Ilie Bolojan, care le-a mulţumit, pe rând, tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului, viceprimarul Mircea Mălan, care a fost responsabil cu oferirea detaliilor tehnice, precum şi prefectul Claudiu Pop.

În scurtul său discurs dinaintea vizitării centralei pe gaz a Oradiei, ministrul Ghinea a felicitat autorităţile pentru profesionalism şi pentru faptul că acesta a fost terminat la timp. "Am spus la începutul mandatului meu că vreau să merg în ţară unde avem exemple de succes şi de curaj din partea autorităţilor locale. Domnul Bolojan şi echipa de la Primărie au dovedit curaj în mai multe puncte", le-a spus acesta jurnaliştilor.

Cristian Ghinea a mulţumit Primăriei Oradea "pentru că a terminat acest proiect la timp şi nu a fost nevoie să-l fazăm, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe". "Partea de curaj se referă la refacerea proiectului tehnic în cursul desfăşurării proiectului. Au găsit o soluţie tehnică mai bună şi au reuşit să convingă autorităţile de management şi Comisia Europeană de acest lucru. Semnalul meu este că nu trebuie să rămânem închistaţi în nişte proceduri atunci când găsim soluţii mai bune în practică", a precizat ministrul.

Viceprimarul Mircea Mălan l-a condus pe ministrul Cristian Ghinea într-un tur al noii centrale, explicându-i detalii tehnice aferente.

Merită precizat că turbina noii centrale a fost pornită, luni, doar în scop demonstrativ, cu ocazia vizitei ministrului, ea urmând să furnizeze căldură oraşului începând din această toamnă.

Pornită în 6 minute!

Proiectul european prin care municipalitatea orădeană a înlocuit vechea centrală pe cărbune cu una nouă, pe gaz, respectiv a reabilitat 17,5 kilometri de conducte magistrale, inclusiv ramificaţii şi racorduri la punctele termic, a fost în valoare de 317,4 milioane lei, adică 77,7 milioane euro.

Banii au fost asiguraţi, în procent de 50% din fonduri nerambursabile din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 45% de la bugetul de stat, respectiv 5% de la bugetul local.

"Noua capacitate de producţie funcţionează pe gaz, iar două cazane de apă fierbinte pot funcţiona şi pe combustibil lichid. Ea rezolvă câteva probleme esenţiale. În primul rând face ca zăpada din oraşul nostru să revină la culoarea albă. Apoi, contribuie la reducerea pierderilor foarte mari pe care acest sistem le-a avut şi continuă să le aibă. Această nouă capacitate asigură cetăţenilor din acest oraş garanţia că nu vor exista opriri importante de apă caldă şi căldură. Această centrală asigură 251 de gigacalorii din totalul de 260 cât are nevoie oraşul nostru la o temperatură de sub 15 grade", a explicat viceprimarul Mircea Mălan.

Spre deosebire de vechea centrală pe cărbune, care avea nevoie de 48 de ore pentru a fi pornită, centrala pe gaz poate fi funcţională în doar 6 minute. "E şi un sistem inovativ. Alături de turbină, are şi un acumulator de căldură, sistem unic în România, care ne permite ca, în perioada în care turbina nu funcţionează, să putem livra apă caldă oraşului din energia acumulată aici", a mai spus viceprimarul. Lucrările de instalare a noii centrale au fost realizate de firmele Elsaco şi STC.