Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă ţinută alături de preşedintele Ilie Bolojan, că se doreşte rezilierea contractului de execuţie a reabilitării fostei Policlinici Mari din Oradea, clădire câştigată de judeţul Bihor după un proces îndelungat, dar aflată în stare avansată de degradare.

Semnat înainte de alegeri

Fosta conducere a CJ Bihor, cu UDMR-istul Pásztor Sándor la prezidiu, a semnat în septembrie, chiar înaintea alegerilor locale, un contract cu asocierea Drum Asfalt SRL, Trameco SA şi Constructorul Sălard pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a fostei Policlinici, o clădire emblematică a Oradiei, care se doreşte a deveni noul sediu al Consiliului Judeţean Bihor. 

Contractul a fost semnat, în urma unei licitaţii, la suma de 24,8 milioane lei cu TVA. Instituţia contractantă, însă, nu are fondurile necesare investiţiei. În mandatul lui Pásztor, CJ anunţase că a contractat, în schimb, un împrumut total de 50 de milioane lei, din care 16 milioane lei urmau să fie alocaţi reabilitării fostei Policlinici de pe str. Republicii nr. 35.

Ajunşi la cârma CJ Bihor, Ilie Bolojan şi Mircea Mălan consideră că mişcarea a fost una nesocotită. "Au încheiat contractul de execuţie, au emis şi ordinul de începere a lucrărilor. Este o decizie eronată, care nu are nicio legătură cu interesul real al oamenilor din acest judeţ", a spus Mircea Mălan, joi, în faţa jurnaliştilor.

Vor reziliere "amiabilă"

Vicepreşedintele CJ Bihor, care va răspunde în acest mandat de proiectele pe fonduri europene, a subliniat că şi Policlinica Mare poate fi reabilitată cu ajutorul acestui tip de finanţări, şi nu din împrumuturi pe care le achită bihorenii.

"Dacă ar fi întârziat semnarea contractlui până după 1 ianuarie 2021, acest proiect ar fi devenit eligibil pe fonduri europene în viitoarea perioadă de finanţare 2021-2027, iar judeţul ar fi avut de achitat 2% din 5 milioane de euro, nu toată această sumă", a afirmat fostul viceprimar al Oradiei.

El a anunţat, deci, că noua conducere a CJ Bihor va încerca să obţină finanţare europeană pentru acest proiect, pe viitoarea axă europeană privind eficienţa energetică a clădirilor, fiind purtate discuţii în acest sens la ADR Nord-Vest. Prin urmare, CJ Bihor îşi doreşte să ajungă la o înţelegere amiabilă cu asocierea care a câştigat licitaţia şi a semnat contractul pentru execuţie, în sensul rezilierii acestuia din urmă.

"Am luat decizia de a avea o discuţie cu executantul lucrării, Drum Asfalt, pentru a ajunge la o soluţie amiabilă de reziliere a acestui contract. Vom reface studiul de fezabilitate astfel încât să corespundă cu cerinţele axei de finanţare pe eficienţă energetică şi vom depune acest proiect pe fonduri europene", a anunţat Mircea Mălan.

Întrebat de BIHOREANUL cum crede că îi va putea convinge pe constructori să renunţe la lucrare şi la banii alocaţi acesteia, preşedintele CJ, Ilie Bolojan, a dat un răspuns vag. "Vom purta aceste discuţii şi eu sper în decizii cerebrale ale tuturor părţilor implicate. Ar fi bine să găsim formule amiabile", a spus Bolojan.