Așa cum arătam săptămâna trecută, recent a intrat în vigoare Legea nr. 126/2024 prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!

Mai precis, se va plăti către stat, pe lângă prejudiciu și dobânzi, o „șpagă” de 15% în 30 de zile de la controlul fiscal, 25% dacă începe urmărirea penală, 50% dacă începe procesul și 100% dacă se ajunge în apel. În schimbul plății acestei „mite” legale, autorul evaziunii devine curat ca lacrima.

Anterior promulgării, proiectul de lege care a avut doar doi inițiatori (Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă) a fost atacat la Curtea Constituțională, însă Curtea a spus că e perfect constituțional.

În motivarea deciziei publicate recent, Curtea Constituțională arată următoarele: „Reglementarea acestora constituie un pas important în trecerea, pe care statele trebuie să o facă, de la teoriile tradiționaliste de natură retributivă ale dreptului penal, conform cărora aplicarea unor pedepse privative de libertate în cazul comiterii infracțiunilor reprezintă o condiție sine qua non a restabilirii ordinii de drept, spre teoriile moderne specifice acestei ramuri de drept, potrivit cărora, în cazul infracțiunilor ce au ca scop realizarea unor câștiguri ilicite, principalul obiectiv al politicii penale etatice trebuie să vizeze descoperirea și confiscarea respectivelor bunuri (în sens larg), în vederea introducerii lor sau a contravalorii lor în bugetul public. Așadar, dispozițiile legale criticate constituie o formă de transpunere a dezideratului anterior menționat în politica penală a statului în domeniul evaziunii fiscale”.

În final, Curtea ne mai spune că această „iertare” pe bani nu este de natură să încurajeze persoanele la comiterea unor astfel de fapte și că plata unor astfel de sume mari de bani „favorizează majorarea bugetului consolidat al statului”.

În concluzie, la fel cum dragostea trece prin stomac, se pare că și constituționalitatea trece prin... buget.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!