Jurnaliştii de la Recorder au publicat o nouă investigaţie revoltătoare, care dezvăluie cum oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi din vârful Bisericii Ortodoxe Române fac parte dintr-o reţea secretă, care acţionează pentru a obţine bani din fonduri publice, cheltuiţi apoi în construcţia sau renovarea de biserici la preţuri umflate.

Clanul Patriarhului

Potrivit reportajului, 1,3 miliarde de lei au fost alocaţi de la bugetul de stat pentru construcţia şi amenajarea bisericilor din Bucureşti în ultimii 13 ani, adică în mandatul Preafericitului. Cu toate acestea, Biserica nu se supune unui mecanism public de control, chiar dacă face investiţii uriaşe din banii contribuabililor.

Reţeaua deconspirată acum operează sub comanda şi binecuvântarea celui mai puternic om din BOR, Patriarhul Daniel, care este supranumit de oamenii săi drept "Marele Alb". Pentru a ajunge în interiorul reţelei, jurnalistul Victor Ilie a folosit o identitate falsă, Gabriel Petrescu, şi camere ascunse. El le-a promis unor oameni din anturajul patriarhului că îi va ajuta să obţină fonduri europene pentru finanţarea unor biserici, fără ca acestea să cofinanţeze investiţia.

Promisiunea a fost importantă, deoarece în acest an, primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, a sistat alocările de bani din bugetul Capitalei către biserici. Rămaşi fără o importantă sursă de venit, clericii s-au bucurat să afle că pot atrage bani europeni.

Se intră puţin mai greu, dar cu folos...

Jurnalistul Recorder a discutat cu episcopul vicar Aurel Mihai şi cu consilierul general al Capitalei, Lazăr Neacşu, care, filmat pe-ascuns, se autodescrie ca un reprezentant al Bisericii în politică, şi un om de afaceri care lucrează cu Biserica. Acesta i-a dezvăluit cum firmele agreate de Biserică sunt singurele care câştigă licitaţiile pentru lucrări în biserici, iar asta pentru că anunţurile se publică doar în ziarul "Lumina", un ziar al BOR care nu se vinde la chioşcuri. Altfel spus, află de aceste anunţuri doar cei "binecuvântaţi". 

"În sistemul nostru se intră puţin mai greu, dar odată ce-ai intrat, ai o pălărie bine asigurată, adică nu te mai plouă…", i-a spus vicarul eparhial jurnalistului. Ancheta a însemnat 8 luni de documentare, a precizat jurnalistul Recorder, timp în care a avut mai multe întâlniri cu oamenii Patriarhului. 

Victor Ilie a discutat pe îndelete şi cu Marian Iorga, patronul unei firme de construcţii care lucrează pentru BOR şi care a dezvăluit, la rândul lui, fără a şti cu cine vorbeşte de fapt şi că este înregistrat, cum face profit de pe urma contractelor pe bani publici cu Biserica.

Primar împotriva BOR

Materialul video al investigaţiei a fost publicat marţi seară şi a strâns rapid mulţi spectatori. El a fost urmărit şi de primarul Sectorului 2 din Bucureşti, Radu Mihaiu (USR), care a reacţionat apoi pe reţeaua de socializare Facebook, spunând că cetăţenii sectorului nu vor mai plăti niciun ban parohiilor decât în urma unei verificări amănunţite care să arate că aceste sume sunt cheltuite corect, notează Adevarul.ro. 

"Am urmărit cu mare interes investigaţia Recorder. Ştiam că sunt pe urmele a ceva necurat din moment ce ne-au cerut o serie de informaţii despre istoricul acestor ajutoare financiare, informaţii pe care le-am furnizat imediat. Într-un stat sănătos, presa scoate la lumină o astfel de problemă", a precizat edilul pe pagina de Facebook.

De asemenea, organizaţia PSD Bucureşti şi organizaţia PSD sector 4 au anunţat că Neacşu Lazăr şi-a prezentat marţi dimineaţa demisia din Partidul Social Democrat şi din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Potrivit jurnaliştilor de la Recorder, Lazăr Neacşu este la al doilea mandat de membru în CGMB, din partea PSD şi, înainte de politică, a avut afaceri în construcţii, el fiind indicat de sursele jurnaliştilor ca un "agent de influenţă a Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de alocări din fondurile locale.