Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, joi, noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. În esență, Spania trece din zona roșie în cea galbenă, ca urmare a scăderii cazurilor de Covid-19. Alte 12 țări au intrat, însă, în zona roșie, pentru că numărul infecțiilor a crescut.

Conform noii decizii, în zona roșie au intrat Serbia, Estonia, Albania, Tunisia, Mauritius, Jamaica, Liban, Palestina, Belize, Antigua și Barbuda, Suriname și Brunei Darussalam.

Pentru că incidența a scăzut, din zona roșie au ieșit, intrând în cea galbenă, trei țări: Spania, Liechtenstein și Maroc.

Noua listă va intra în vigoare duminică, 5 septembrie, la ora 00.

După cum se știe, persoanele care vin din zona roșie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate anti-Covid sau dovedesc că au trecut prin boală. Dacă nu se află în cele două situații, intră în carantină. 

Conform Digi24, sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 6 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

Persoanele care vin din țări aflate în zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Vezi mai jos noua listă a țărilor cu risc!