Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat joi seara lista statelor cu risc epidemiologic ridicat de Covid-19. Printre noutăţi se numără faptul că Belgia, Austria, Grecia intră pe lista ţărilor "roşii", pentru care se impune carantina în cazul persoanelor nevaccinate sau care nu au trecut prin boală.

Conform listei noi, care va intra în vigoare din 24 octombrie, pe lângă ţările menţionate, mai intră în zona roşie şi Belarus, respectiv Jersey.

În zona galbenă au intrat, din zona roşie, în urma scăderii incidenţei, Israel, Palestina, Insulele Feroe, Guyana, Bermuda, Saint Lucia şi Saint Maarten. Din zona verde în zona galbenă au trecut Islanda şi Azerbaidjan.

În fine, în zona verde au intrat Gabon, Guatemala, Botswana, Filipine şi Leshoto.

Persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore, aminteşte Digi24.ro.

Dacă o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul negativ nu-i scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.