Un automobil dotat cu aparatură de 30.000 de euro este cea mai nouă achiziţie a Poliţiei Rutiere. Autovehiculul are funcţii de supraveghere a traficului, recunoaşterea plăcuţelor cu numere de înmatriculare şi radar. De asemenea, se pot identifica "autovehiculele problemă", furate sau implicate în accidente rutiere.

Noutatea o reprezintă însă un sistem special care permite depistarea consumatorilor de droguri. "În portbagaj avem un sistem de depistare a consumului de droguri, plus un alt sistem de testare a consumului de băuturi alcoolice, cu o precizie foarte mare, de 0.02%", a declarat Ionel Mihaiu de la Poliţia Rutieră.

Detectorul consumului de droguri stabileşte dacă şoferul a consumat astfel de substanţe, cât şi clasa acestora (cocaină, heroină, ecstasy). În 10 minute se poate afla şi dacă este vorba despre un consumator ocazional sau unul care ia frecvent droguri.

Maşina beneficiază şi de un sistem care detectează consumul de băuturi alcoolice şi stabileşte, în acelaşi timp, şi concentraţia, fără să mai necesite recoltarea de probe biologice. Totuşi, sistemul, în fază de testare, nu poate fi folosit în România până nu se modifică legislaţia în vigoare.