Cine ar fi crezut că prin barurile oraşului tinerii pot face înconjurul lumii, călătorind dintr-o ţară în alta şi gustând din muzica şi băutura specifică fiecărei destinaţii, că pot petrece de Crăciun în arşiţa nopţii de vară sau că pot fi invitaţii unei nunţi cu tot dichisul, cu tort şi şampanie din partea casei, la care lipseşte doar certificatul de căsătorie?

De ceva vreme încoace, orădenilor li se oferă motive în plus pentru a petrece în oraş. Chefurile tematice din baruri au colorat centrul oraşului şi tind să surclaseze serile din cluburi.

Acasă... în jurul lumii

Barurile din centru se bat pe clienţi, căutând să se reinventeze şi lansând idei inedite de chefuri, pe care le anunţă din timp pe paginile de Facebook. Nu mai e muzica şi băutura, pur şi simplu. Petrecerile trebuie să fie, şi chiar devin, tot mai colorate.

Între deschizătoarele de drumuri în materie de petreceri e cafeneaua Columbus, din Pasajul Vulturul Negru. Proprietarii s-au străduit să vină cu idei noi aşa că, în aprilie, aici s-a organizat un Beach-Party, cu chelneri costumaţi în salvamari şi clienţi întâmpinaţi cu ghirlande hawaiene. "Mi-a plăcut că au pus chiar şi nisip pe jos, ca pe plajă", spune Florina, una din fanele acestui fel de petreceri.

Chiar dacă de regulă o simplă promoţie substanţială la băutură ar aduce în bar mai mulţi clienţi, cei de la Columbus au continuat să sfideze rutina şi au dat o petrecere în pijama şi un party în stilul disco al anilor 90, unde clienţii au şi venit îmbrăcaţi cu hainele scoase de la naftalină.

Crăciun torid

Pentru cei care nu au apucat să călătorească în ţări exotice, tot la Columbus s-au pus la cale petreceri dedicate mai multor state. Una din ele a fost Fiesta Espanola, cu toreadori şi dansatori de salsa, iar într-o alta a fost celebrată însorita Cubă, promoţia serii fiind evident cocktailul Cuba Libre. Localul a făcut şi petreceri jamaicane şi braziliene, şi de fiecare dată decorul a fost pe măsură.

Recent deschis, barul Yellow Submarine din strada Vasile Alecsandri şi-a câştigat rapid mulţi fani. Reţeta succesului pare a fi muzica anilor 80 şi 90, reducerile substanţiale la băuturi şi serile de karaoke. În iulie, barul şi-a surprins clienţii cu o petrecere trăznită: Christmas Party. Pentru că sâmbăta respectivă era cea de 24 spre 25, barmanii şi petrecăreţii s-au transformat în Crăciunei şi Crăciuniţe, cu căciuliţe şi podoabe de sezon, şi au petrecut până dimineaţa.

Chefuri cu mirese

Mai nou, cafenelele de pe Republicii încearcă să-şi animeze şi ele serile cu petreceri tematice. Marius Boţiu, unul dintre asociaţii de la cafeneaua Living Room, a găzduit pe 30 iulie o nuntă cu tot tacâmul: mire şi mireasă, lăutari şi meseni. Însurăţeii erau angajaţi să pretindă că se căsătoresc pentru o seară, iar toţi clienţii au fost invitaţi să petreacă alături de ei. "Locul a fost plin", zice patronul, care vrea ca din septembrie să repete experienţa, dar cu noi teme, cel puţin pe atât de deosebite precum cea de nuntă.

Urmând exemplul primelor petreceri, poate vor urma chefuri de divorţ, de botez sau, de ce nu, un party de Revelion prin august. Numai să nu se plângă nimeni că-n târg e plictiseală...