Noua coaliţie PNL – PSD începe să-şi instaleze oamenii în funcţiile cheie ale statului. Şeful social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a fost ales marţi în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în timp ce şeful liberalilor, Florin Cîţu, a fost ales în cea ce preşedinte al Senatului României. 

Ciolacu şi Cîţu au primit funcţiile datorită parlamentarilor celor două partide, PSD şi PNL. 

În timp ce funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor era vacantă după demisia lui Ludovic Orban, funcţia de preşedinte al Senatului a fost eliberată marţi, prin revocarea reprezentantei USR, Anca Dragu.

După această mutare, reprezentanţii USR au anunţat că vor ataca hotărârea de revocare la Curtea Constituţională a României. "Ca să-i găsească o sinecură de consolare lui Florin Cîţu pentru meritele deosebite de distrugere a coaliţiei cu USR, monstruoasa alianţă PNL - PSD - UDMR a revocat-o azi pe Anca Dragu din funcţia de preşedintă a Senatului, prima femeie care a ocupat vreodată această poziţie. Dincolo de faptul că revocarea forţează Constituţia, ea este şi o avanpremieră la modul în care noua majoritate va acţiona: în forţă, fără respect pentru reguli şi meritocraţie", a scris Cioloş, marţi, pe Facebook.

La rândul ei, Anca Dragu a transmis că funcţia de preşedinte al Senatului se acordă pe un întreg mandat. "Prima grijă a acestui nou USL a fost înlocuirea preşedintelui Senatului pentru a asigura o funcţie pentru partid. Au dat cadou terenul Romexpo către o companie privată. Conform Constituţiei, funcţia de preşedinte a Senatului şi Camerei Deputaţilor este o funcţie cu stabilitate. Preşedinţii se aleg pe perioada mandatelor camerelor, adică până în 2024 în cazul de faţă. Sunt şi decizii ale CCR care arată nevoia de stabilitate şi continuitate ale acestor funcţii. Sunt privite şi ca o manieră de a preveni abuzurile puterii care se poate coagula conjunctural la nivelul Parlamentului", a transmis Anca Dragu, marţi după-amiază.

Amintim că PNL şi PSD au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern de coaliţie alături de UDMR. Negocierile au început după ce coaliţia PNL - USR - UDMR s-a destrămat. Reprezentanţii USR au repetat în timpu negocierilor că îşi doresc continuarea coaliţiei, dar fără Florin Cîţu premier. 

După ce PNL şi PSD au negociat, s-au împărţit pe ministere şi funcţii, liberalii pierzând câteva importante, Klaus Iohannis a anunţat luni că îl desemnează pe generalul Nicolae Ciucă pentru a forma un nou guvern în România. În acesta, partidul condus de Marcel Ciolacu va avea 9 ministere şi funcţia de secretar general al Guvernului, asimilată celei de ministru, PNL va avea 8 portofolii, iar UDMR - 3.