Chiar dacă în baza contractelor semnate între Primăria Oradea și constructori au ca termene de predare lunile martie și aprilie ale anului 2025, policlinica cea nouă și parcarea de la Spitalul Județean ar putea fi date în folosință anul acesta, a anunțat primarul Florin Birta.

Până în prezent, au fost forați, pe ambele șantiere, toți cei 300 de piloți pe care se vor așeza fundațiile ambelor clădiri, a explicat, pe șantier, managerul de proiect din partea constructorilor.

Policlinica actuală, locuințe pentru medicii tineri

Până în prezent, lucrările la viitoarea policlinică sunt realizate în proporție de 16%, iar la parcare de 12%, a arătat luni, într-o conferință de presă pe șantier, primarul Florin Birta.

Potrivit inginerului Tiberiu Bereczki, managerul de proiect, la clădirea ambulatoriului se lucrează în prezent la armarea radierului, iar la viitoarea parcare la grinzile de coronament, săptămâna următoare fiind programată ancorarea piloților cu foraje permanente, executate cu o sapă de foraj având diametrul capului de forare de 175 mm. Lungimea totală a ancorei este de 1.500 metri și va asigura o mai bună stabilitate, consolidând versantul, astfel încât în viitor să nu existe riscul unor alunecări de teren.

„Ambele lucrări au termen de finalizare anul viitor, însă am avut discuții cu constructorul astfel încât până la finalul anului să finalizăm aceste lucrări și să le putem da în folosință. Este foarte importantă pentru noi realizarea acestor investiții, deoarece prin construcția parcării se va rezolva problema locurilor de parcare pentru aparținătorii celor internați în Spitalul Județean. În ceea ce privește ambulatoriul, toate cabinetele medicale din vechiul ambulatoriu vor fi mutate în cel nou, iar actuala clădire va fi transformată în locuințe pentru medicii rezidenți care activează în Spitalul Județean, cu scopul de a le oferi condiții în plus pentru a rămâne în sistemul medical orădean”, a  precizat primarul Florin Birta.

Parcare cu 516 de locuri

Parcarea supraetajată va avea 516 de locuri și va fi amplasată în aliniamentul străzii Gheorghe Doja, spre vest de spital, la intersecția cu strada Salvării, urmând să fie conectată printr-o pasarelă de clădirea noului ambulatoriu.

Regimul de înălțime a parcării este de 5 niveluri. Aceasta va asigura 21 locuri destinate persoanelor cu dizabilități și mai multe stații de încărcare pentru autovehicule electrice.

Parcarea este realizată de asocierea formată din Drum Asfalt și Grup Construcții Est contra sumei de 45,854 milioane lei (fără TVA), sursa de finanțare fiind bugetul Primăriei.

Parcarea va fi conectată prin pasarele atât de spital, cât și de policlinica aflată și ea în construcție.

De precizat că Spitalul Județean din Oradea, potrivit managerului unității, dr. Gheorghe Carp, va fi primul din țară cu propria parcare și cu heliport, acesta fiind dat în folosință încă din 2015.

Policlinică plus ATI

Noul ambulatoriu se construiește în fața corpului principal al spitalului, lucrările fiind executate o asociere condusă de Precon Transilvania și din care fac parte încă alte 6 firme, contra sumei de 63,878 milioane lei, din fonduri europene și bugetul Primăriei.

Suprafața construită a clădirii va fi de 5.491 mp, iar cea desfășurată de 30.290 mp, pe patru nivele.

La demisolul se propune extinderea zonei de acces principal în spital, care să deservească zona de ambulatoriu cu un foaier, cu birouri pentru internări/externări. De asemenea, se vor amenaja vestiare pentru pacienți și cadre medicale, cabinete de consultații și o cale de acces separat, direct din exterior, pe latura vestică, pentru cabinetele de boli infecțioase și pneumologie.

La parter urmează amenajări specifice de policlinică-ambulatoriu, cu o legătură cu corpul B existent, la etajul I la fel, cu precizarea că legătura cu restul spitalului se va realiza prin intermediul a trei lifturi și o casă a scării. La nivelul etajului II vor fi birouri, iar la etajul II o secție nouă ATI la etajul 3, legătura cu restul spitalului realizându-se printr-o pasarelă, care face legătură atât cu corpul B, cât și cu corpul A existent.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!