Noua stagiune a Filarmonicii de Stat din Oradea începe săptămâna viitoare, miercuri, de la ora 19, cu un concert în care vor putea fi ascultate două lucrări simfonice din perioada Romantismului.
Evenimentul va începe cu concertul pentru vioară şi orchestră în mi minor, op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, iar apoi va continua cu Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven, după cum au anunţat reprezentanţii biroului de presă al Filarmonicii de Stat Oradea, printr-un comunicat.
"Cel dintâi concert este printre ultimele lucrări ale compozitorului german, bazându-se atât pe talentul de geniu al acestuia, cât şi pe abilităţile sale componistice. Interpretată pentru prima dată în anul 1845, lucrarea îmbină armonios caracteristici ale Clasicismului, cu trăsături şi inovaţii romantice", se arată în comunicat.
Concertul s-a bucurat de aprecierea publicului încă de la prima audiţie şi a intrat rapid în repertoriul violoniştilor, fiind considerat şi în prezent unul dintre cele mai reuşite concerte de vioară din toate timpurile.
În prima parte a serii, solist va fi violonistul Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români şi totodată profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Croitoru numără peste 1.000 de apariţii scenice în postură solistică sau alături de Cvartetul de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca. Datorită profesionalismului său artistic, Gabriel Croitoru a primit în anul 2008 dreptul de a cânta pe vioara ce a aparţinut lui George Enescu, aceasta datând din anul 1730.
În continuarea serii, orchestra Filarmonicii va interpreta Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven. "Simfonia a V-a sau Simfonia "Destinului" este una dintre cele mai cunoscute lucrări de acest gen, faimă atribuită datorită motivului muzical din incipitul lucrării, supranumit "Motivul destinului". O inovaţie şocantă a perioadei de tranziţie dintre Clasicism şi Romantism o reprezintă apariţia bruscă şi abruptă a motivului, fără a putea fi ascultată o parte introductivă. Chiar dacă această caracteristică a şocat lumea muzicală de la începutul secolului XIX, ulterior a devenit o marcă beethoveniană, utilizată frecvent în industria muzicală şi de film", mai notează reprezentanţii instituţiei de cultură.
La pupitru va fi dirijorul Romeo Rîmbu, care acoperă o arie largă a manifestării artistice, colaborând ca oboist cu diferite formaţii şi orchestre în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia, fiind multiplu laureat al concursurilor naţionale de specialitate.
Evenimentul va avea loc miercuri, 15 septembrie, de la ora 19, în sala "Enescu-Bartok" a Filarmonicii.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe Bilete.ro şi la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea, cea din urmă fiind deschisă luni şi miercuri între orele 11 şi 16, marţi, joi şi vineri între orele 10 şi 14 şi cu o oră înainte de concert.
Pentru cei fără abonamente, preţurile biletelor încep de la 10 lei (pentru elevi şi studenţi) şi ajung până la 45 de lei, în funcţie de locul ales în sală.