Stagiunea 2018-2019 a Teatrului Szigligeti va debuta cu o serie de evenimente dedicate aniversării a 220 de ani de când s-a jucat primul spectacol de teatru profesionist în limba maghiară în Oradea.

Acestea, precum şi alte noutăţi ale stagiunii au fost prezentate, joi, într-o conferinţă de presă susţinută în foaierul Teatrului de reprezentanţii conducerii, în frunte cu managerul Czvikker Katalin.

Aniversare cu premiere

Între evenimentele aniversare, se numără două spectacole jucate în teatrul de vară al Cetăţii. Cea dintâi premieră a stagiunii va avea loc în 21 august, de la ora 20, în cadrul Festivalului din Teatrul de Vară al Cetăţii Oradea. Se va juca musicalul "Ştrengarii", regizat de Tóth Tünde. Pe lângă actorii Teatrului Szigligeti, pe scenă vor urca şi circa 40 de copii din medii defavorizate, care vor avea roluri în spectacol.

Pe 26 august, de la ora 18.30, se vor depune coroane la faţada dinspre strada Independenţei a Palatului Vulturul Negru, unde există o placă ce aminteşte de prima piesă de teatru jucată în limba maghiară, la Oradea. În aceeaşi zi, de la ora 20, la Cetate, orădenii sunt aşteptaţi la premiera spectacolului "Beznă de mină" de  Székely Csaba, a doua parte a trilogiei care-i aparţine autorului, care abordează probleme actuale cum ar fi corupţia şi relaţiile româno-maghiare. Spectacolul se va juca apoi, pe 21 septembrie, în studioul Szigligeti.

Occident express

Pentru stagiunea 2018/2019, teatrul maghiar pregăteşte publicului 18 premiere ale trupei Szigligeti, trupei pentru copii Liliput şi Ansamblului Nagyvárad.

Spectacolele pe scena mare vor debuta cu premiera comediei "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare. Spectacolul va fi regizat de Tarnóczi Jakab, student în an terminal la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică de la Budapesta. În ciuda vârstei fragede, regizorul are colaborări cu Opera Naţională Maghiară, iar în această stagiune, va regiza şi la Teatrul Katona de la Budapesta.

În octombrie, urmează premiera adaptării la scenă a romanului "Oliver Twist" de Charles Dickens, intitulat "Oliver!". Musicalul cu muzică live este regizat de Tóth Tünde, cu participarea artiştilor de la Trupa Szigligeti, dar şi numeroşi actori copii.

În această stagiune, actorii mai pregătesc comedia clasică "Naftalină" de Heltai Jenő, în regia directorului artistic al trupei, Novák Eszter, şi spectacolul "Occident Express" după textul dramaturgului român de renume mondial Matei Vişniec. Va fi premiera absolută în limba maghiară a spectacolului, care va fi regizat de Zakariás Zalán.

La fel, se pregăteşte musicalul "Y" despre generaţia tânără şi problemele lumii virtuale. Pe lângă "Beznă de mină", se vor mai juca spectacolele-studio "Platonov" de Cehov, "Pietre de buzunare", de Marie Jones, şi "Povestea nevestei mele", de Füst Milán.

Teatru şi dans

Pentru stagiunea care urmează, Ansamblul Nagyvárad pregăteşte patru premiere atât cu dans popular cât şi cu dans contemporan. Între acestea se numără "Grădina de aur", un spectacol la baza căruia stau cântecele populare, incantaţiile, rimele şi poveştile despre simbolul grădinii-Paradis din folclorul maghiar. De asemenea, dansatorii vor prezenta în faţa publicului "Marea popoarelor", un spectacol ce include elemente din folclorul mai multor popoare din această zonă a Europei.

În programul de dans contemporan este inclusă producţia "Bardo" şi spectacolul de teatru-dans "Evanghelia după Marcu".

La început de septembrie, Trupa Liliput le va prezenta celor mici spectacolul muzical "Dincolo de Muntele Mânjit" de  Varró Dániel şi Presser Gábor, la care, pe lângă artiştii trupei, participă peste zece copii. În aceeaşi stagiune se vor mai juca "Regle de sub tron" şi "Vrăjitorul din Oz".

Mai mulţi spectatori

Pentru această stagiune, spectatorii Teatrului Szigligeti pot să aleagă, începând din 10 august, între mai multe tipuri de abonamente, spre exemplu doar spectacolele de la sala mare, doar pentru musicaluri sau doar pentru spectacolele de dans.

În conferinţa de joi, Czvikker Katalin a precizat că stagiunea trecută (2017-2018) a fost una de succes. Numărul de spectatori a crescut de la 54.810, în stagiunea 2016-2017, la 60.824, iar abonamentele (de toate tipurile) de la 4790 la 5104. Veniturile proprii ale Teatrului Szigligeti au crescut şi ele de la 902.923 la 1.095.000 lei.

Pe de altă parte, managerul Teatrului Szigligeti a mai precizat că Asociaţia Szigligeti a primit de la guvernul maghiar, din Fondul Bethlen Gábor, o finanţare importantă, de 130 de milioane de forinţi, adică aproape 1,9 milioane lei, pentru investiţii în spaţiile de joc şi festivaluri, care vor fi folosiţi pe parcursul a doi ani.

Potrivit lui Czvikker, o parte din bani vor fi investiţi în reabilitarea şi amenajarea etajului 1 al Studioului Szigligeti din strada Moscovei.