Un caz de îmbolnăvire cu noua variantă de Covid-19, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, a fost identificat în Belgia, a declarat vineri ministrul Sănătăţii Frank Vandenbroucke. Este primul caz de infecţie cu această nouă tulpină a coronavirusului detectat în Europa, iar autorităţile se pregătesc să introducă restricţii de circulaţie.

Primul caz în Europa

"Avem un caz confirmat al acestei variante. Este vorba despre cineva venit din străinătate, care a fost testat pozitiv pe 22 noiembrie şi care nu a fost vaccinat", a declarat Frank Vandenbroucke, într-o conferinţă de presă, conform Hotnews.ro.

Noua variantă este potenţial foarte contagioasă, scrie presa internaţională. Varianta B.1.1.529 nu este încă destul de studiată, au transmis reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care s-au reunit, vineri, pentru a evalua situaţia epidemiologică ca urmare a identificării noii variante.

Aceasta va fi denumită cu litera grecească Omicron, relatează Reuters. "Varianta B.1.1.529 a fost raportată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă are un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare", a transmis grupul de experţi însărcinat de OMS să monitorizeze evoluţia Covid-19.

Cu multe mutaţii

Hotnews.ro scrie că varianta Omicron are 32 de mutaţii în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva Covid. Acesta este aproximativ dublu faţă de numărul asociat cu varianta Delta, conform sursei citate.

Cu toate îngrijorările pe care această variantă le aduce în comunităţii ştiinţifice globale, oamenii de ştiinţă sud-africani spun că "avem toate semnalele că vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea formelor severe de Covid provocate de noua variantă a coronavirusului".

Expertul OMS Maria van Kerkhove a precizat că noua variantă semnalată de colegii din Africa de Sud este analizată pentru a înţelege impactul noilor mutaţii asupra imunităţii şi a vaccinurilor. "Va dura câteva săptămâni până vom înţelege care este impactul acestei variante. Lumea trebuie să înţeleagă că, cu cât circulă mai mult acest virus, cu atât există un risc mai mare să dezvolte mutaţii. Ţine de fiecare dintre noi să facem ceva pentru a limita răspândirea virusului şi pentru a ne proteja. De aceea, vaccinaţi-vă!", a declarat epidemiologul OMS Maria van Kerkhove.

Reprezentanta OMS a mai afirmat că, deşi nu se cunosc foarte multe despre varianta africană, ceea ce se ştie sigur este că aceasta are multe mutaţii, iar asta ar putea modifica ce impact are virusul asupra organismului.

Restricţii de circulaţie

Reacţionând imediat, autorităţile din mai multe zone ale lumii, inclusiv cele de la nivelul Uniunii Europene, propun sau chiar iau măsuri, pentru a evita răspândirea noii variante. Una dintre acestea ar fi suspendarea zborurilor spre zona de sud a Africii. 

Concret, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri că propune statelor membre suspendarea tuturor zborurilor din sudul Africii către Uniunea Europeană din cauza variantei B.1.1.529 a coronavirusului.​ "Luăm vestea despre noua variantă a COVID-19 foarte în serios, ştim că mutaţiile pot duce la apariţia şi răspândirea şi mai multor variante ce determină îngrijorare care s-ar putea răspândi la nivel mondial în decurs de câteva luni. Este important acum ca noi toţi din Europa să acţionăm foarte rapid, decisiv şi uniţi", a declarat Ursula von der Leyen.

De asemenea, Marea Britanie a anunţat suspendarea temporară a curselor aeriene spre şi dinspre Africa de sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho şi Eswatini începând cu vineri noaptea, în timp ce persoanele care vin din aceste ţări sunt obligate să intre în carantină. La fel, Rusia introduce restricţii de călătorie pentru străinii din unele ţări africane.