Membrii Guvernului au aprobat luni varianta finală a proiectului de modificare a Codului Muncii, astfel că Guvernul va trimite documentul la Parlament, în vederea angajării răspunderii.

Noul Cod nemulţumeşte atât Opoziţia, cât şi pe liderii sindicali. PSD şi PNL au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, după angajarea răspunderii.

Totodată, sindicatele anunţă mitinguri şi pichetări. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de modificarea articolului prin care angajatorii au dreptul de a stabili unilateral obiective de performanţă individuală pentru salariaţi şi criterii de evaluare, ceea ce în opinia sindicaliştilor deschide calea spre abuzuri.

De asemenea, un alt articol al Codului elimină limitarea posibilităţii de prelungire a delegării salariatului doar o singură dată pentru 60 de zile, ceea ce în opinia sindicaliştilor va constrânge angajaţii să accepte delegări multiple sau permanente fără plata unor drepturi suplimentare.

O altă prevedere ce-i nemulţumeşte pe sindicalişti este cea potrivit căreia angajatorul are dreptul de a reduce unilateral programul de lucru al salariaţilor la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, precum şi de a trimite angajaţii în concediu fără plată 15 zile consecutive pe an.