Noul cod civil cuprinde o serie de instituţii noi, unele reglementate până acum în legi speciale, iar altele care reprezintă noutăţi absolute. Printre cele din a doua categorie se regăseşte şi reglementarea reproducerii umane asistată medical cu terţ donator.

Potrivit dispoziţiilor art. 441 din Codul civil, reproducerea umană asistată medical cu terţ donator nu determină nicio legătură de filiaţie între copil şi donator. În acest caz, nicio acţiune în răspundere nu poate fi pornită împotriva donatorului. În cazul reproducerii asistate părinţii nu pot fi decât un bărbat şi o femeie sau o femeie singură.

Pentru a putea recurge la reproducerea asistată cu terţ donator părinţii trebuie să îşi dea consimţământul în prealabil, în condiţii care să asigure deplina confidenţialitate, în faţa unui notar public care să le explice, în mod expres, consecinţele actului lor cu privire la filiaţie. Consimţământul rămâne fără efect în cazul decesului, al formulării unei cereri de divorţ sau al separaţiei în fapt, survenite anterior momentului concepţiunii realizate în cadrul reproducerii umane asistate medical. El poate fi revocat oricând, în scris, inclusiv în faţa medicului chemat să asigure asistenţa pentru reproducerea cu terţ donator.

După naşterea copilului nimeni nu poate contesta filiaţia acestuia pentru motive ce ţin de reproducerea asistată medical şi nici copilul astfel născut nu poate contesta filiaţia sa.

Fiind o problemă delicată, codul prevede că orice informaţii privind reproducerea umană asistată medical sunt confidenţiale. Cu toate acestea, în cazul în care, în lipsa unor astfel de informaţii, există riscul unui prejudiciu grav pentru sănătatea unei persoane astfel concepute sau a descendenţilor acesteia, instanţa poate autoriza transmiterea lor, în mod confidenţial, medicului sau autorităţilor competente. De asemenea, oricare dintre descendenţii persoanei astfel concepute poate să se prevaleze de acest drept, dacă faptul de a fi privat de informaţiile pe care le cere poate să prejudicieze grav sănătatea sa ori pe cea a unei persoane care îi este apropiată.

Tatăl are aceleaşi drepturi şi obligaţii faţă de copilul născut prin reproducere asistată medical cu terţ donator ca şi faţă de un copil născut prin concepţiune naturală.