Noul Cod de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 547 din 23 iulie 2015, urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, împreună cu Noul Cod fiscal, care a fost retrimis în Parlament de Preşedintele României. Acest nou cod de procedură fiscală aduce modificări importante în procedura de soluţionare a contestaţiilor fiscale.

Potrivit legii acum în vigoare, fiscul nu are un termen în care să soluţioneze contestaţia contribuabilului, iar acesta nu se poate adresa instanţei pentru anularea actului fiscal de impunere în lipsa unei decizii de soluţionare a contestaţiei, creându-se astfel un cerc vicios. Adesea, organele fiscale nu soluţionează cu bună-ştiinţă contestaţiile formulate, ştiind că în acest mod se împiedică accesul la justiţie al contribuabilului, în tot acest timp decizia de impunere fiind executorie şi de cele mai multe ori executată efectiv.

Prin noua reglementare, înlăturându-se aberaţia actualei legislaţii, se prevede că în situaţia nesoluţionării contestaţiei în termen de 6 luni de la data depunerii contestaţiei, contestatorul se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente în anularea actului. Cererea adresată instanţei nu are ca efect încetarea procedurii de soluţionare a contestaţiei. Procedura de soluţionare a contestaţiei încetează la data pronunţării unei hotărâri prin care se soluţionează acţiunea de prima instanţă sesizată. Astfel, potrivit noii reglementări, organele fiscale vor fi obligate să soluţioneze cu celeritate contestaţiile fiscale căci, dacă nu o vor face, contribuabilul va avea deschis accesul la justiţie.

Actul normativ prevede şi că pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor fiscale principale se datorează, după acest termen, dobânzi şi penalităţi de întârziere. Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalităţii de întârziere de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Pe lângă dobânzi şi penalităţi de întârziere, s-a reglementat o nouă penalitate: penalitatea de nedeclarare. Astfel, pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul datorează o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate.