La 1 februarie 2014 va intra în vigoare, alături de Codul Penal, şi Codul de procedură penală. Impactul intrării în vigoare a acestui act normativ va fi foarte mare, deoarece spre deosebire de Noul Cod de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 care s-a aplicat numai proceselor începute după această dată, noua procedură penală se va aplica şi proceselor penale aflate în desfăşurare la data intrării în vigoare a Codului.

Astfel, în toate procesele aflate pe rol, începând cu 1 februarie 2014 se va aplica noua legislaţie procesual penală. Mai concret, toate dosarele penale în curs vor fi soluţionate după legea nouă.

Conform articolului 7 din legea de punere în aplicare a Noului Cod de procedură penală, cauzele aflate în curs de judecată în prima instanţă în care s-a început cercetarea judecătorească, anterior intrării în vigoare a legii noi, rămân în competenţa aceleiaşi instanţe, judecata urmând a se desfăşura conform legii noi.

Potrivit articolului 8 din aceeaşi lege, hotărârile pronunţate în prima instanţă după intrarea în vigoare a legii noi sunt supuse căilor de atac, termenelor şi condiţiilor de exercitare ale acestora, prevăzute de legea nouă. În majoritatea cauzelor penale aflate pe rol la data intrării în vigoare a Noului Cod, calea de atac ce va putea fi exercitată va fi apelul, articolul 9 din legea de punere în aplicare prevăzând că cererile de recurs împotriva sentinţelor supuse căilor de atac ordinare potrivit legii vechi, depuse anterior intrării în vigoare a legii noi, se vor considera cereri de apel.

Este foarte important de precizat faptul că hotărârea penală va rămâne definitivă după apel. Mai concret, formularea unui recurs în casaţie împotriva unei hotărâri pronunţate în apel prin care se dispune sau se menţine o condamnare nu va mai împiedica emiterea mandatului de executare a pedepsei.

Cu toate acestea, recursurile deja formulate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anterior intrării în vigoare a noului cod vor fi judecate conform vechii proceduri, mandatele de executare ale pedepsei neputând fi emise înainte de soluţionarea recursului, iar hotărârile pronunţate în astfel de recursuri neputând fi atacate cu recurs în casaţie.

Citiţi pe această temă şi "Noul Cod penal, la 1 februarie 2014"