Pedepsele mai blânde pentru anumite infracţiuni prevăzute în Noul Cod Penal, intrat în vigoare sâmbătă, îngroapă dosarele unor nume sonore. Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, greii din fotbalul românesc sau fostul boss de la CFR Mihai Necolaiciuc sunt câteva dintre exemple, scrie Realitatea Tv.

Judecat pentru luare de mită, Miron Mitrea s-a ales deja cu prescripţia acuzaţiei, adusă de Noul Cod, astfel că actualul deputat nu mai poate fi condamnat fiindcă fapta de care e acuzat de procurori ar fi fost săvârşită între 2001 şi 2002.

Şi cei opt grei din fotbalul românesc, George Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, sunt afectaţi de intrarea în vigoare a noului act, mai scrie realitatea.net.

Nu de alta, dar, infracţiunea de care sunt acuzaţi se pedepsea până acum cu până la 20 de ani de închisoare, în vreme ce noul Cod reduce această limită la doar 5 ani, iar ca urmare termenul de prescriere este tot de cinci ani!

Astfel, pentru George Copos, prescripţia s-a împlinit în anul 2008. Pentru Mihai Stoica prescripţa a intervenit în 2006, iar în cazul lui Cristi Borcea a intervenit în 2010. Aceeaşi situaţie se aplică şi în cazul celorlalţi inculpaţi Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu şi Gigi Neţoiu.

Noul cod îi salvează de dosare şi pe fostul director de la CFR Mihai Necolaiciuc, dar şi pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în ancheta prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii.

Pe de altă parte, noul Cod provoacă şi un val de eliberări din penitenciare. În jur de 400 de deţinuţi urmează să plece acasă (dintre care unii au şi ieşit, sâmbătă, din închisori) în urma aplicării noii legi, care e mai favorabilă puşcăriaşilor, după ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

La nivelul tuturor penitenciarelor s-au constituit şi au funcţionat comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, menite să evalueze incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate.

Potrivit România TV, sute de dosare sunt analizate de instanţele din întreaga ţară, la Vaslui fiind, deja, depuse, 150 de solicitări, reprezentând 15% dintre puşcăriaşi.

Primii deţinuţi care părăsesc închisoarea sunt prostituatele. În noul Cod Penal, prostituţia nu mai este considerată infracţiune.