Noul cod penal prevede un termen de supraveghere mult mai mic decât cel prevăzut în vechiul cod penal. Mai concret, în ipoteza aplicării unei pedepse cu suspendare sub supraveghere, se va stabili un termen între 2 şi 4 ani în care condamnatul se va supune măsurilor de supravegehere dispuse prin hotărârea de condamnare.

Dacă pe parcursul termenului de supraveghere intervin motive care justifică fie impunerea unor noi obligaţii, fie sporirea sau diminuarea condiţiilor de executare a celor existente, instanţa dispune modificarea obligaţiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de îndreptare.

În situaţia în care pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.

Totodată, dacă pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.

De asemenea, dacă până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei, în afară de cazul în care persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.
Ca atare, ori de câte ori condamnatul nu conştientizează şansa care i se acordă prin suspendarea executării pedepsei şi ignoră obligaţiile şi interdicţiile legale, va suferi consecinţa executării efective a pedepsei în regim privativ de libertate.

În ipoteza în care, pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârşise o infracţiune până la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus suspendarea, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, suspendarea se anulează. Totuşi, având în vedere faptul că este vorba de o infracţiune comisă anterior judecării primei fapte, instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei rezultate, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.