Colonelul Lucian Gavrilă, şeful Serviciului Operaţii din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române este noul comandant al Jandarmeriei Europene (EUROGENDFOR -EGF). Anunţul a fost făcut chiar de Jandarmeria Română, pe pagina de Facebook, conform căreia ceremonia de învestire s-a desfăşurat la sediul Jandarmeriei Europene de la Vicenza (Italia).

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, Colonelul Gavrilă, în vârstă de 50 de ani, a fost desemnat pentru funcţie în urma promovării unui concurs şi va avea un mandat de 2 ani la conducerea Jandarmeriei Europene (EUROGENDFOR).

Mediafax mai notează că Gavrilă a fost adjunct al Şefului Statului Major al EUROGENDFOR (2011-2013, funcţie ocupată prin concurs), comandant al Contingentului de Jandarmi Români din Afganistan (misiune NATO) şi consilier al şefului Statului Major al Ministerului de Interne din Afganistan.

El este absolvent al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, are specializări în Drept în cadrul Universităţii Bucureşti şi în domeniul consilierii politice şi la Academia Folke Bernadotte (Suedia) şi a urmat şi cursurile Şcolii Militare din Paris, în specialitatea Comandă şi Stat Major.

EUROGENDFOR (EGF) este o structura operativă a Uniunii Europene, formată din unităţi de poliţie cu statut militar şi atribuţii în domeniul poliţienesc, puse la dispoziţie de către statele fondatoare în mod voluntar, pentru a întări capacităţile gestionării crizelor internaţionale.

În prezent, EUROGENDFOR are şapte state membre: Franţa, Italia, Spania, Olanda, Portugalia, România şi Polonia, un stat partener, Lituania şi un membru observator, Turcia.