Cum FC Bihor zace în Liga a II-a de ani de zile, formaţia de baschet a oraşului le-a adus aminte orădenilor cum e să încurajeze o echipă în întreceri de valoare.
CSM Oradea creşte de la sezon la sezon, în cel precedent fiind desemnată drept cea mai bună debutantă în EuroChallenge şi jucând două finale, a Cupei României şi a Ligii Naţionale. Nu-i de mirare, deci, că şi-a adunat o armată de fani care susţine echipa în permanenţă, iar anul acesta trage nădejde că o va vedea şi campioană...
Creştere continuă
Vineri, publicul orădean a văzut pentru prima oară la treabă noul lot de baschet, care în noul sezon are o misiune deloc uşoară. Înfiinţată în 2003, echipa a promovat în Liga Naţională doi ani mai târziu, dar a stat câţiva ani sub mijlocul clasamentului. Asta până în 2009, când managerul secţiei, fostul baschetbalist Şerban Sere, l-a adus pe antrenorul Cristian Achim de la Râmnicu-Vâlcea, unde promovase în primul eşalon cu echipa locală.
În acelaşi an, CSM, al cărui preşedinte devenise Florin Birta, a reuşit să-l atragă ca sponsor principal pe Gheorghe Vajai, proprietarul firmei Gavella, care a făcut investiţii serioase. Iar rezultatele s-au văzut. De la an la an, baschetul orădean a avut performanţe tot mai înalte. În ultimii cinci ani, CSM Oradea a terminat campionatul pe locurile 9, 6, 5, 3, iar în sezonul 2013-2014 a devenit vicecampioană după ce a pierdut ultimul meci al finalei la o diferenţă de doar 6 puncte în faţa CSU Asesoft Ploieşti. Tot sezonul trecut, când clubul mai atrăsese încă un alt sponsor important (Digi Oradea), baschetbaliştii au ajuns în finala Cupei României şi, după câteva evoluţii bune, au fost declaraţi cei mai buni debutanţi în EuroChallenge, a treia ligă valorică europeană.
Trei pierderi, două renunţări
După reuşita celui mai bun sezon, conducerea clubului a început negocierile cu jucătorii, dorind să păstreze lotul aproape intact. N-a fost să fie. Primul care a vrut să plece a fost Titus Nicoară, singurul orădean titular al formaţiei, care - spre supărarea conducerii clubului şi a suporterilor - a preferat Steaua Eximbank, pentru un salariu mai mare. După el, au mai părăsit echipa căpitanul William Franklin şi pivotul Sean Denison. Deşi CSM le-a propus prelungirea contractelor, le-au fost făcute oferte financiare mai substanţiale din Polonia.
În schimb, clubul nu i-a mai vrut pe Zarko Comagic şi Reinar Hallik, iar orădeanul Andrei Ciordaş a fost nevoit să se retragă din cauza unei probleme medicale, fiind înlocuit cu colegul său de la juniori, Ştefan Varga. "Au fost mai multe schimbări decât ne-am fi dorit", a recunoscut Cristian Achim.
Adversari puternici
CSM Oradea a fost nevoit să caute înlocuitori de valoare, competiţiile în noul sezon anunţându-se acerbe. Ai noştri vor juca din nou pe trei fronturi: în Liga Naţională, în Cupa României şi în EuroChallenge, unde adversarii din grupă vor fi de top: campioana en-titre a Kazahstanului, BC Astana, care domină baschetul din această ţară, Tofas Bursa, ocupanta locului 8 din puternicul campionat al Turciei, aflată la a treia prezenţă consecutivă în liga europeană, şi Avtodor Saratov, câştigătoarea Superligii Rusiei.
Nici în plan naţional CSM nu va fi lipsită de adversari puternici, cluburi precum Steaua Eximbank şi BC Timişoara construindu-şi loturi valoroase. În plus, cum era de aşteptat, multipla campioană Asesoft Ploieşti şi-a adus întăriri: grecul Michalis Pelekanos, care a jucat 105 meciuri în Euroligă (cea mai valoroasă întrecere continentală) şi sârbul Dragan Labovic, care a evoluat în Rusia, Serbia şi Germania.
Nemţii americani
Dintre nou-veniţi, primul a fost croatul Ante Krapic (28 ani, înălţime 2,02 metri), adus de la Asesoft pe postul lui Titus Nicoară. Tot de la campioană CSM a luat extrema Adrian Guţoaia (24 ani), transferul dovedindu-se înţelept, deocamdată, deoarece în august, în campania de calificare a Naţionalei la Campionatul European, gălăţeanul a fost al doilea marcator (76 puncte) şi cel mai bun la intercepţii.
După plecarea lui Franklin, CSM şi-a găsit tot un coordonator de joc american: Marcus Hatten (foto), absolvent al Universităţii St. John's din New York, care a debutat în baschetul european în 2003, în Polonia. A mai jucat în Italia, Spania, Israel şi Germania, unde în aprilie 2014 a fost declarat cel mai bun jucător al lunii în Bundesliga. În 2006, Hatten a jucat şi în EuroChallenge, fiind selectat în All Star Game-ul european.
Pe postul de pivot, în locul canadianului Sean Denison a fost adus un jucător cu mai puţină experienţă, americanul Gary McGhee (25 ani, înălţime 2,11 metri), care a absolvit Universitatea Pittsburgh, iar apoi a jucat în Turcia, Franţa şi, la fel ca Hatten, în Bundesliga, unde a terminat sezonul pe locul 8 cu echipa Ludwigsburg.
Buget mărit
Nu doar lotul de jucători a suferit schimbări înaintea sezonului 2014-2015, ci şi banca tehnică. După ce orădeanul Călin Pop a preferat să se ocupe de grupele de copii ale clubului, pe postul de antrenor secund a fost adus sârbul Milan Mitrovic, cu o experienţă de 12 ani şi o licenţă FIBA de antrenor principal la orice nivel.
Noua echipă CSM Oradea şi-a început pregătirile într-un cantonament desfăşurat la Debreţin, iar vineri a disputat primul amical din cele programate înaintea noului sezon, care va începe în octombrie. Pe teren propriu, orădenii nu au avut probleme în faţa Timba Timişoara, câştigând cu 78-55.
Obiectivul oficial al echipei de baschet - al cărei buget nu a fost dezvăluit nici anul acesta, ci doar faptul că este cu "25-30%" mai mare decât cel precedent - este clasarea în primele patru echipe în Liga Naţională şi intrarea în final-four-ul Cupei. Şi suporterii, şi conducătorii aşteaptă, însă, mai mult. "Avem ambiţii foarte mari. Doresc să câştigăm tot, dacă se poate", spune şi tehnicianul Cristian Achim. Aşa să fie!
BASCHET LA TEATRU
Prezentarea echipei şi meciuri de probă
Format din Marcus Hatten, Gary McGhee, Daniel Dillon, Vujadin Subotic (noul căpitan al echipei), Radovan Markovic, Ante Krapic, Adrian Guţoaia, Daniel Popescu, Bogdan Ţîbîrnă, Rareş Paşca, Horia Hora, Sergiu Pop şi Ştefan Varga, lotul CSM Oradea va fi prezentat oficial miercuri, 3 septembrie, de la ora 18, în cadrul unei mici festivităţi programate la Teatrul Regina Maria. Apoi, între 5 şi 7 septembrie, baschetbaliştii vor juca în cadrul celei de-a V-a ediţii a Memorialului Antonio Alexe cu echipe din Ungaria, Slovacia şi Serbia.