Noul director al Filarmonicii de Stat Oradea, Meleg Vilmos, a susţinut, joi, o conferinţă de presă, alături de directorul artistic al instituţiei, Vasile Foica, în care a anunţat că îşi propune diversificarea concertelor date de muzicienii orădeni.

Viziune (mai) nouă

"Am dori să lărgim oferta noastră culturală, să ieşim mai mult din instituţie, să fim mai prezenţi în viaţa culturală a Oradiei şi judeţului Bihor. De asemenea, ne dorim să aducem la concertele noastre educative şi copii din alte localităţi ale judeţului", a spus UDMR-istul Meleg Vilmos, actor, care a câştigat în luna iunie concursul pentru funcţia de director al Filarmonicii.

Întrebat de BIHOREANUL, dacă acestei idei i-au fost transmise de şefii Consiliului Judeţean, acesta a recunoscut că este aşa, dar a adăugat că ar fi încercat o revitalizare a activităţii oricum. După cum se ştie, în urmă cu câteva luni, vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea, a criticat Filarmonica de Stat că nu are o activitate bogată şi, mai ales, că nu iese să susţină concerte în aer liber pentru orădeni şi turişti.

Legat de tema din urmă, Meleg Vilmos a precizat că este deschis unor iniţiative serioase de concerte în aer liber, dar fără a compromite actul artistic. "Avem programate două acţiuni în afara instituţiei pentru anul acesta. Una, la care vom trimite un ansamblu de suflători, este pe 1 octombrie în Băile 1 Mai, în cadrul proiectului "Cântă Pădurea", în care Consiliul Judeţean este partener. Cealaltă am programat-o pe 17 decembrie la Biserica Greco-Catolică din Vintere, la invitaţia preotului de acolo, unde va merge un ansamblu cameral", l-a completat directorul artistic Vasile Foica.

Debut cu "Rapsodia română"

În stagiunea 2017-2018, au fost programate 38 de concerte simfonice, din care 7 cu participarea corului, şi încă 5 camerale. Deschiderea stagiunii va fi făcută pe 21 septembrie, ora 19, cu un concert condus de unul dintre cei doi dirijori permanenţi ai Filarmonicii, Romeo Rîmbu. În program au fost alese "Rapsodia română nr. 1" în La major, Concert pentru pian şi orchestră în la minor, de E. Grieg şi "Tablouri dintr-o expoziţie", de M. Musorgski – M. Ravel.

În conferinţa de joi, directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, a prezentat şi câteva dintre concertele inedite ale acestei stagiuni.

Pe 10 octombrie, Filarmonica va da un concert aniversar dedicat compozitorului Eugen Doga la împlinirea vârstei de 80 de ani, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova, Ministerul Culturii din Republica Moldova şi CJ Bihor. "Vor fi prezentate cele mai cunoscute lucrări, în prezenţa compozitorului. De altfel, Eugen Doga va şi cânta la pian în concert", a precizat Foica.

Tango la Filarmonică

În proiectul de lărgire a ariei genurilor muzicale prezentate de Filarmonică şi de apropiere faţă de public, organizatorii au inclus, pe 26 octombrie, un concert dedicat iubirii, intitulat "Chanson D’Amour". "Vor fi fel de fel de piese, inclusiv arii din musicaluri, legate de această temă", a spus Foica. De asemenea, pe 1 martie 2018, la Filarmonică se va da un concert intitulat "Tangou Simfonic", cu invitaţi din Argentina, între care solista Analia Selis.

Şi în această stagiune, Filarmonica îşi propune organizarea unei seri de operă, precum şi a cel puţin două seri de concerte cu muzică de film.

Între dirijorii care vor veni la Oradea se numără Sabin Pautza, Mihail Agafiţa, Theo Wolters (Olanda), Ladislau Rooth (Israel), Ilarion Ionescu-Galaţi şi Tiberiu Soare. În Sala Enescu Bartok vor cânta şi soliştii Horia Mihail (pian), Cristina Scarlat (voce, Republica Moldova), Carol Vitez (vioară, Germania), Brigitta Kele (soprană, Oradea), Gabriel Croitoru (vioară) şi Roman Kim (vioară, Germania).

Merită precizat şi că, pentru a creşte veniturile Filarmonicii şi în contextul unui program mai bogat decât anii trecuţi, noul director al instituţiei, Meleg Vilmos, a decis să mărească preţurile biletelor şi abonamentelor. Biletele vor costa între 15 şi 35 de lei, în funcţie de locul în sală, faţă de 10 - 25 lei până acum, iar abonamentele între 250 şi 450 lei faţă de 200 - 400 lei până acum. Elevii şi studenţii îşi vor putea cumpăra în continuare bilete la preţul de 10 lei, respectiv abonamente la 200 lei.