Dintre toţii consilierii locali, liberalul Lucian Popa va urmări cel mai de-aproape lucrările pe care municipalitatea le-a comandat în Pasajul Vulturul Negru şi în Piaţa Unirii. Nici nu-i de mirare, de vreme ce îşi are serviciul exact în punctul zero al oraşului!

Acţionar la două dintre cele mai vechi şi cunoscute cafenele din Pasaj, Lord’s şi Columbus, Popa a lăsat activitatea privată în planul secund pentru a se implica în conducerea executivă a administraţiei locale. Licenţiat în management la Babeş-Bolyai şi absolvent al unui masterat în managementul resurselor umane la aceeaşi Universitate clujeană, Popa a câştigat concursul pentru funcţia de director economic al Administraţiei Imobiliare Oradea, aşa că din septembrie îşi mută biroul în clădirea Primăriei. Convins nu doar că trebuie, ci şi că poate să contribuie la dezvoltarea oraşului...

Prioritatea, recâştigarea importanţei economice

- Sunteţi acţionar la două localuri cu renume. De ce aţi vrut şi o funcţie publică?

- Pentru că ţin foarte mult la oraş şi consider că este momentul să pun umărul la dezvoltarea lui. Cred foarte tare în echipa domnului primar şi că direcţia spre care se îndreaptă oraşul este bună.

- Când începeţi munca în Primărie? Ce obiective aveţi?

- În principiu, încep în septembrie. Venind din mediul privat, probabil îmi va fi mai simplu să văd exact dacă şi cum pot îmbunătăţi partea de administraţie. Din privat îl vezi şi pe cetăţeanul care se loveşte zi de zi de problemele administrative.

- Fiind consilier local, sunteţi la curent cu problemele oraşului. Care credeţi că trebuie să fie priorităţile AIO? Dar ale Primăriei?

- Priorităţile AIO sunt clare: o bună şi transparentă gestionare a patrimoniului oraşului. După cum am văzut în ultimii 7-8 ani, Oradea se reaşază şi se transformă. Prioritatea este recâştigarea importanţei economice, afectate enorm în ultimii 20 de ani. Oradea avea o mulţime de fabrici, însă au fost total distruse, şi este o misiune grea să o reconstruieşti economic. Avantajul major al oraşului, după mine, este potenţialul turistic uriaş. Clădirile noastre sunt cele mai frumoase din România, fără să exagerez.

- O sursă importantă de venituri pentru AIO sunt parcările din oraş. Credeţi că sunt bine gestionate?

- Toată lumea priveşte parcările ca pe un prilej de taxare suplimentară, dar oamenii trebuie să ţină cont că banii se întorc în dezvoltarea municipiului. Nu există oraş civilizat unde să te duci cu maşina şi să nu plăteşti parcare, dar ne revoltăm când trebuie să plătim acasă...

Primăria nu mai acceptă compromisuri

- După doi ani de la începerea lucrărilor, Pasajul Vulturul Negru este încă în şantier. Unde a greşit Primăria?

- Tind să cred că şantierul s-a prelungit deoarece Primăria chiar vrea o lucrare bună şi nu mai acceptă compromisuri din partea firmelor de construcţii. Este deranjant, este dificil de menţinut un business aici, dar merită.

- Cât au pierdut localurile din Pasaj din cauza aceasta? Dvs., personal, cât aţi pierdut?

- Niciodată nu mi-am pus problema aşa, ci mi-am spus că va fi bine când va fi gata şi vom recupera. E disconfort major, dar e necesar...

- Primăria reabilitează cu forţa clădirile-monument, urmând să recupereze banii de la proprietarii care refuză plata lor prin executări silite. Este soluţia oportună?

- Personal, nu pot fi de acord ca unei clădiri de patrimoniu să-i cadă faţada pentru că acolo stau proprietari care nu vor să contribuie la reabilitarea ei. Este o pată de ruşine pe obrazul oraşului. Pe turist nu-l interesează disputele dintre administraţia locală şi proprietari, ci vrea să vadă o clădire frumoasă.

Fără kitsch!

- AIO are în gestiune şi cel mai important obiectiv turistic al oraşului, Cetatea. Cum credeţi că trebuie administrat după încheierea reabilitării?

- Orice obiectiv turistic, din orice oraş, fără o viaţă, fără o emoţie, este doar o clădire oarecare. Din câte ştiu eu, pentru Cetate şi Piaţa Unirii se va gândi un plan ca să se creeze cât mai multe evenimente. Necesar este ca nivelul acestor evenimente să crească, să nu mai fie kitschoase.

- Ce părere aveţi despre proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii? Era mai bine cu sau fără stejarii din faţa Palatului Vulturul Negru?

- S-au tăiat cei nouă stejari, dar se plantează câteva sute de alţi arbori. Mie, personal, nu-mi plăcea Piaţa înainte, iar acum îmi place că s-a creat o deschidere fantastică asupra tuturor clădirilor de patrimoniu. Contează însă foarte mult ce se va întâmpla cu partea de evenimente care vor fi organizate aici.