De aproape două luni, manager al celui mai important obiectiv turistic al Oradiei, Cetatea, este o orădeancă prin adopţie. Bucureşteanca Gabriela Arghiroiu are de un an "buletin de Oradea", unde s-a mutat cu familie cu tot, pentru a scăpa de stresul şi dezordinea din Capitală.

Dintre toate oraşele ţării l-a ales pe cel de pe Crişul Repede, chit că nu avea rude sau prieteni aici. În schimb, ca turist l-a vizitat în mai multe rânduri. "Am văzut cât de mult s-a dezvoltat şi de aceea am decis să ne mutăm aici", explică femeia.

Absolventă de Management la Academia de Ştiinţe Economice, specializată în comunicare şi fostă angajată a Ministerului Transporturilor, unde a lucrat în proiecte europene, Gabriela Arghiroiu este din 1 iunie şef al Serviciului Management al Cetăţii, având ca misiune să aducă viaţa în fortăreaţă. Şi, implicit, turişti...

"Cât timp îmi fac treaba..."

- Ce v-a determinat să participaţi la concursul pentru conducerea Cetăţii?

- Am visat să ajung în Primărie, ca să fac parte din echipa de profesionişti care a implementat proiectele europene ce fac diferenţa între Oradea de acum şase ani, când am venit prima oară ca turist, şi cea de azi. Aşa că am căutat printre concursurile anunţate pe site-ul Primăriei...

Pe ce perioadă veţi ocupa această funcţie şi care sunt obiectivele dvs.?

- În urma concursului, am fost numită pe perioadă nedeterminată. Voi rămâne cât timp se va considera că îmi fac treaba. Am misiunea de a da viaţă Cetăţii. În primul rând, să organizez activităţile, apoi să alocăm agenţilor economici spaţiile de cafenele, bistrouri, restaurante. De asemenea, ne preocupăm de acreditarea Muzeului Cetăţii şi de reabilitarea zidurilor Cetăţii. Îmi doresc ca Cetatea să devină un brand al oraşului şi să-i învăţăm pe orădeni să vină aici în timpul liber.

Cunoşteaţi Cetatea înainte de concurs?

Am venit ca turist, în urmă cu 5-6 ani. Era o ruină şi nu mi-a făcut o impresie bună. M-am reîntors în iarnă, la Târgul de Crăciun, şi am fost fascinată de transformare!

Evenimente da, cafenele ba

Ce poate face astăzi un turist în Cetate?

Poate descoperi istoria ei. De asemenea, în Muzeu sunt deschise câteva expoziţii: lapidariumul, "Urme pe Hârtie - Sigilii din localităţile bihorene", "Rezistenţă şi Represiune în Bihor", o expoziţie fotografică de debut, şi totodată funcţionează ca secţie Muzeul Pâinii. În august vom deschide şi "Istoria fotografiei orădene" şi vor veni meşteşugarii pe Aleea Breslelor.

Câte spaţii comerciale deservesc acum clienţi?

La hostel, firma Pod Serv Com trebuie să mai obţină avize. Licitaţia pentru bistro-bar a fost adjudecată, dar s-a depus o contestaţie. Alte licitaţii nu au fost atribuite. Lucrez la modificarea caietelor de sarcini, să le fac mai atractive.

Câţi vizitatori vin în medie, într-o săptămână?

În iunie am avut în medie 350 de vizitatori pe săptămână. În iulie am ajuns la 1.281. Nu am inclus participanţii la Das Fest, Zilele Sfântului Ladislau şi Zilele Cetăţii, la care estimăm că au fost cam 30.000 de participanţi pe eveniment.

Ce fel de evenimente pregătiţi în curtea fortăreţei?

Săptămâna aceasta are loc Festivalul Internaţional de Folclor, în august vom organiza festivalurile de film TIFF şi NexT, iar în weekend-uri vor fi proiecţii în Şanţul Cetăţii, în parteneriat cu Digi. Între 9 şi 11 septembrie pregătim Festivalul Recoltei, cu vin, pălincă, slănină, cârnaţi din Bihor. Tot în septembrie vom avea un concert de operă în aer liber. De asemenea, Asociaţia pentru protejarea monumentelor şi a locurilor comemorative din Partium şi Banat va organiza o serie de comunicări ştiinţifice, prima în 14 octombrie pe tema "Metamorfoza Pieţei Unirii de la 1714 până în prezent". Asociaţia culturală Experiment.Teatru.Clandestin are luna aceasta alte proiecţii de film, în septembrie va organiza un spectacol pentru adulţi, unul pentru copii şi o expoziţie, iar în octombrie Gala Traficantului de Cultură Internaţional.

"Cel mai frumos oraş"

- Ce părere v-aţi făcut despre Oradea, de când v-aţi mutat aici?

Este cel mai frumos oraş din România! Oamenii sunt frumoşi, la propriu şi la figurat. Toată lumea din Bucureşti mă întreabă de ce am ales Oradea şi le spun că, dacă vor să înţeleagă, trebuie să vină aici.

- Care sunt plusurile şi minusurile urbei, din perspectiva dvs.?

- Clădirile sunt bijuterii arhitecturale, când am venit prima dată am crezut că am ajuns la Viena. Oraşul este verde şi curat, dealul Ciuperca este un parc cum n-am mai văzut în România. Centrul este foarte frumos, la Aquapark abia aştept să merg. Ce mă deranjează: nu avem infrastructură de transport spre Oradea. Este un calvar să mergi şi până la Beiuş, drumul de Cluj este foarte aglomerat, Aeroportului îi lipsesc curse externe...

Cum vă propuneţi să promovaţi Cetatea în alte oraşe? Ce o va deosebi de alte fortăreţe?

Este deosebită prin istoria ei: aici a fost înmormântat regele Ladislau, a fost primul Meridian zero şi este singura cetate în stil bastionar italian târziu, care datează cu cel puţin un secol înaintea stilului vauban din Alba Iulia. Acum ne ocupăm de crearea identităţii vizuale şi de materiale de promovare, apoi ne vom promova şi în afara judeţului.