Învestit în urmă cu o săptămână în funcţia de ministru al Finanţelor, fiind un susţinător al premierului Florin Cîţu în cursa pentru președenția PNL, Dan Vîlceanu a fost prins pe picior greşit la prima conferinţă de presă în calitate de ministru. Întrebat de o jurnalistă cât este salariul minim în România, acesta a dat un răspuns greşit.

Dan Vîlceanu i-a răspuns iniţial jurnalistei că salariul minim în România este "în jur de 1.600 şi ceva", iar reporterul i-a spus "1.386". În replică, politicianul a zis că "e 2.380 salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300. Dar mă rog...". "Atât este", a spus apoi jurnalista.

Discuţia dintre cei doi a continuat, reporterul întrebându-l apoi cât ar trebui să fie salariul minim "în regulă" în România.

"E o discuţie destul de complexă, pentru că preţurile se modifică constant la fel ca și valoarea coşului minim. Cred că salariul minim trebuie să rămână ca şi acum, stabilit din discuţiile între patronate şi sindicate", a spus el în final.

În România salariul minim net, pentru cei care nu au studii superioare sau experienţă, este de 1.386 de lei, iar pentru persoanele cu studii superioare şi experienţă de un an este de 1.413 lei, potrivit Digi 24. 

Valoarea brută a salariului minim pe economie este de 2.303 de lei.


(sursa: Leaveboard.com)

Doar în domeniul construcţiilor salariu minim net este de 2.362 de lei.

Aceasta nu este prima gafă a ministrului. Învestit în funcţie în 18 august, Dan Vîlceanu a declarat în următoarea zi că inflaţia nu este de 5%, această cifră fiind doar o estimare a Băncii Naţionale a României. Recordul inflaţiei a fost însă dovedit prin datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie, din cauză că mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74%, iar mărfurile alimentare cu 2,33%.