Noul ministru de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliţia Română în ultimii 3 ani, se alătură listei cu demnitari suspectaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat.

O anchetă a Press One dezvăluie că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi copiate literă cu literă din diverse lucrări de specialitate, fără ghilimele şi fără a respecta normele de citare în opere ştiinţifice.

Agenţia de ştiri Mediafax scrie că Tobă a urmat cursurile doctorale la Catedra de Strategie Militară şi Securitate, Departamentul Operaţii Întrunite, Studii Strategice şi de Securitate din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I". Conform CV-ului de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, perioada studiilor doctorale a fost 2008-2011, susţinerea publică a tezei fiind pe 15 februarie 2011, pe coperta tezei fiind trecut însă anul 2010.

Titlul tezei prin care Petre Tobă a devenit doctor în Ştiinţe Militare este "Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale", iar coordonatorul de doctorat a fost chestorul general de Poliţie (r) Anghel Andreescu, fost director al Serviciului de Pază şi Protecţie (1998-1999), comandant al Jandarmeriei (1999-2001, inclusiv la mineriada de la Stoeneşti) şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (2005–2013), arată sursa citată.

Teza are, în total, 445 de pagini, dintre care 390 formează corpul propriu-zis al lucrării, iar celelalte 55 reprezintă bibliografia şi anexele.

Press One citează şi porţiuni întregi copiate literă cu literă din lucrările altora, încă de la introducere, care începe identic cu teza de doctorat a comisarului de poliţie Ionel Tucmuruz, care a avut acelaşi coordonator de doctorat, chestorul general Anghel Andreescu, şi care şi-a susţinut teza cu două săptămâni înaintea lui Petre Tobă, în 28 ianuarie 2011.

PressOne publică şi facsimile care demonstrează plagiatul, însă ministrul se declară nevinovat. "Am lucrat pentru fiecare referat în parte împreună cu un coleg din poliţie, care acum este pensionat. Cu Ionel Tucmuruz. Am făcut împreună partea de cercetare încă de la debutul cercetării ştiinţifice, pentru că am avut aceeaşi temă, acelaşi conducător. Am scris referatele împreună, umăr la umăr. Am apelat la acest coleg să îmi ducă referatele la profesor, pentru că el avea mai mult timp liber, dar nu am mai ţinut legătura după finalizare nici cu el, nici cu conducătorul", a declarat ministrul de Interne.

"Ce pot să vă garantez este că am lucrat la teza de doctorat cu bună-credinţă, că am făcut o lucrare aplicată şi că am avut şansa să pun în practică ceea ce am studiat acolo în cel de-al doilea mandat de inspector general al Poliţiei Române", a spus Petre Tobă.

În urma acuzaţiilor apărute în presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, joi, că, dacă "va fi un verdict de plagiat, nu poate fi decât o singură soluţie".

Totodată, Petre Tobă a solicitat Comisiei Naţionale de Etică să verifice lucrarea. "Şedinţa CNE era planificată pe 11 decembrie. În funcţie de programul dumnealor, pentru a se putea asigura cvorumul, vom face o solicitare de analiză dacă se pot întâlni mai devreme", a explicat secretarul de stat Tudor Prisăcaru, preşedintele Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică.