Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, este noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit, vineri, sub preşedinţia Patriarhului Daniel, pentru alegerea noului mitroplit al Clujului, în ziua în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea IPS Bartolomeu. Pentru postul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au candidat arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

Cei doi ierarhi au fost desemnaţi drept candidaţi de Sinodul Mitropolitan pe 14 martie, iar a doua zi Adunarea Eparhială a Mitropoliei Clujului a anunţat menţinerea celor două propuneri. Noul mitropolit a fost ales prin vot secret.

Preafericitul Daniel a declarat recent că BOR este singura biserică ortodoxă din lume care, înaintea alegerilor pentru un membru al Sfântului Sinod, cum este şi Mitropolitul Clujului, mai consultă clerul şi credincioşii laici.

Ceremonia de întronizare a noului mitropolit va avea loc pe 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, la Cluj-Napoca. Pe aceea dată se împlinesc cinci ani de când IPS Bartolomeu a fost instalat în scaunul mitropolitan al Clujului.

IPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, a absolvit liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj - Napoca.

Din 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, iar în 1978 a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. Ulterior a activat ca preot paroh în oraşul Turda. Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. Din 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, obţinând titlul de "Doctor în Teologie" în anul 1998.

În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicuţ la rangul de arhiepiscop.

În 2007, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilit că Andrei Andreicuţ ar fi făcut poliţie politică. Andreicuţ a contestat decizia în instanţă, Curtea de Apel Alba Iulia anulând decizia Consiliului.

"A câştigat în instanţă şi cred că a avut dreptate", a declarat pentru gândul membrul CNSAS, Mircea Dinescu. "Din câte îmi amintesc, Andreicuţ a fost un caz atipic. Faţă de alţi preoţi nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat. Din câte îmi amintesc a fost o poveste cu un student pentru care intervenise. Securitatea l-a ameninţat cu închisoarea, iar Andreicuţ a semnat angajamentul de colaborare ca să scape", a povestit Dinescu, care consideră că Andreicuţ nu a fost un "turnător" activ.