Bihorean de origine, Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, ales de Sfântul Sinod în funcţia de mitropolit al Banatului, a fost întronizat, duminică, la Catedrala mitropolitană din Timişoara.
Ceremonia a început cu o liturghie, urmată de citirea gramatei sinodale, după care Preafericitul Patriarh Daniel a dăruit ÎPS Ioan Selejan însemnele mitropolitane: Mantia Arhierească, Crucea pectorală, Engolpionul, Camilafca cu cruce şi Cârja mitropolitană, iar apoi l-a condus pe noul mitropolit în tronul arhieresc, întronizându-l ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.
"Libertatea câştigată în decembrie 1989 a impulsionat viaţa ortodoxă. A fost o dezvoltare amplă a activităţii bisericii care în Banat a fost susţinută de IPS Nicolae Corneanu şi de către credincioşi. Cu toate acestea, activitatea din această zonă trebuie intensificată. Depopularea parohiilor din mediul rural din cauza economiei - sunt multe parohii sărace - se poate rezolva prin înfrăţirea lor pentru a se susţine reciproc. În 2003, am înfiinţat în satul natal, la Dobreşti (judeţul Timiş - n.r.), o mănăstire. Banatul a avut multe biserici şi mănăstiri de dinainte de stăpânirea otomană. Acestea au fost fie reparate, fie s-au construit altele noi, după Revoluţie. Trebuie intensificată cateheza ortodoxă, de accea, slujbele trebuie săvârşite corect şi complet. IPS Ioan, prin înţelepciune şi curajul de până acum, vă va fi de folos acum", a spus patriarhul Daniel.
"Buna convieţuire cu alte etnii vă va fi de folos în Banat, unde sunt multe etnii. Timişoara este cel mai important oraş din vest, e o punte de legătură cu Europa", a mai spus patriarhul.
La eveniment au participat peste 1200 de credincioşi, dintre care circa 200 au urmărit evenimentul din faţa Catedralei, pe două ecrane imense, în ciuda ninsorii viscolite şi a frigului de afară. Şi ministrul Apărării Mircea Duşa, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu or senatorul Vasile Blaga au luat parte la eveniment.
La finalul ceremoniei de întronizare a fost organizată o agapă, o masă festivă în cinstea prelaţilor.
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, scaunul de mitropolit a rămas vacant după moartea IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani, iar în cursa pentru ocuparea acestuia s-a numărat inclusiv episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.
Mitropolitul ales, Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, s-a născut pe 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor. A absolvit liceul "Constantin Brâncuşi" din Oradea şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot şi între anii 1990-1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei şi Harghitei.
Citiţi pe această temă şi articolul "Adio, Mitropolie: Episcopul Sofronie a obţinut doar cinci voturi la alegerea Mitropolitului Banatului"