Preşedintele ales al Franţei, Francois Hollande, a obţinut 51,62 la sută din voturile exprimate, faţă de 48,38 de procente cât a obţinut Nicolas Sarkozy, potrivit rezultatelor finale anunţate luni de Ministerul de Interne.

Socialistul Francois Hollande a primit peste 18 milioane de voturi, în timp ce predecesorul său conservator, Nicolas Sarkozy, a obţinut 16,9 milioane de sufragii, iar 2,1 milioane de alegători au dat un vot alb sau nul, potrivit numărătorii care se bazează pe 46 de milioane de alegători înscrişi şi 37 de milioane de votanţi.

Nicolas Sarkozy şi-a recunoscut înfrângerea, la limită, în scrutinul prezidenţial, spunându-le liderilor partidului UMP că trebuie să fie uniţi şi să câştige alegerile parlamentare din iunie.

"Nu vă divizaţi, rămâneţi uniţi. Trebuie să câştigăm lupta legislativelor. Poate fi câştigată. Scorul de astăzi este onorabil. Nu voi conduce viitoarea campanie", le-a spus Sarkozy liderilor Uniunii pentru o Mişcare Populară.

Francois Hollande este noul preşedinte al Franţei şi trebuie respectat, le-a spus Nicolas Sarkozy susţinătorilor săi.

"Adresez un salut republican lui Nicolas Sarkozy, care a condus Franţa timp de cinci ani şi care, în această calitate, merită toată recunoştinţa noastră", a declarat Francois Hollande, după anunţarea rezultatelor.

"Sunt încrezător că voi fi capabil să redau speranţa. Schimbarea pe care v-o propun trebuie să fie la înălţimea Franţei şi ea începe acum", le-a mai transmis noul preşedinte francezilor.

"Îmi iubesc ţara, îi iubesc pe francezi şi vreau o relaţie cu voi care permite totul şi care se numeşte 'încredere'. Sunt socialist, am vrut mereu ca stânga să se unească. Sunt în slujba Franţei, aceasta este misiunea mea", a spus Hollande.