Devenit pe 6 noiembrie noul preşedinte al PDL Oradea, arhitectul Cristian Puşcaş a ieşit, joi, în prima conferinţă de presă de după alegerile interne şi a acuzat municipalitatea, în speţă pe primarul Ilie Bolojan şi pe administratorul special al CET, Stănel Necula, de "minciună prin omisiune" în ceea ce priveşte situaţia de la Electrocentrale Oradea.

"PDL este dispus să încerce să găsească soluţii pentru situaţia CET însă este nevoie de o informare corectă în ceea ce priveşte situaţia de acolo. În acest moment informaţiile care apar în presă sunt trunchiate de către domnul Stănel Necula şi domnul primar Bolojan, care mint prin omisiune", a declarat Cristian Puşcaş.

Întrebat ce minciuni a descoperit PDL Oradea în privinţa Electrocentrale, noul preşedinte a cam dat-o însă la întors, spunând că, de fapt, acuză lipsa de transparenţă a administraţiei publice în privinţa insolvenţei CET. Concret, Puşcaş a amintit că, în ciuda faptului că PDL-ista Adelina Coste a cerut încă de la şedinţa trecută de Consiliu Local prezentarea în plen a Planului de reorganizare al CET, acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Drept urmare, la fel cum a făcut în urmă cu câteva săptămâni şi colega sa, Puşcaş a pus, prin intermediul presei, o serie de întrebări, de data aceasta primarului Ilie Bolojan, pe marginea situaţiei termiei din Oradea.

Noul preşedinte al PDL Oradea vrea să ştie care este termenul limită pentru finalizarea implementării proiectului viitoarei centrale pe gaz finanţată prin POS Mediu, care este termenul pentru finalizarea procedurii de selectare a furnizorului agregatului pe gaz al noii centrale, cine se face vinovat de publicitatea vicioasă care a blocat această procedură (28 de greşeli în caietul de sarcini), în ce exerciţiu bugetar şi în ce capitol al bugetului de stat a fost prevăzută cofinanţarea de către Guvern a acestui proiect cu 45%, ce demersuri s-au făcut pentru prelungirea termenului limită, scadent la 31.12.2013, prevăzut în Autorizaţia Integrată de Mediu pentru sistarea depozitării şi transportului hidroamestecului de cenuşă şi, în fine, care este situaţia juridică a terenului din patrimoniul Electrocentrale şi în ce mod poate fi acesta pus la dispoziţia noii centrale pe gaz dacă va fi grevat de sarcini în favoarea creditorilor.

În aceeaşi conferinţă, Puşcaş s-a arătat îngrijorat de stadiul în care se află procedura de insolvenţă a CET, anunţând că miercuri "toţii marii creditori ai CET au contestat la Tribunal cuantumul datoriilor calculat de Electrocentrale". "Dacă masa credală nu este mulţumită de felul în care se calculează datoriile ori de procedură, poate cere falimentul CET", a spus acesta.