De la începutul anului, Poliţia Locală Oradea are şef nou. Fost director al Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi (38 de ani) a preluat comanda instituţiei al cărei rost să vegheze la ordinea de pe străzile oraşului şi, spune el, noua poziţie i se potriveşte, fiind din fire un tip disciplinat.

Principalele obiective pe care şi le-a stabilit noul director sunt să stopeze fenomenul abandonării pe străzi a mormanelor de deşeuri, să îi potolească pe vandali şi să se asigure că în parcuri şi pe străzi este curăţenie.

Plusuri şi minusuri

- Sunteţi de o lună la comanda Poliţiei Locale Oradea. Care sunt primele constatări, ce probleme şi ce atuuri are instituţia?

- Am constatat o lipsă de personal, dar şi deficienţe în gestionarea programului de lucru. Prin urmare, începând cu 15 ianuarie, poliţiştii locali lucrează în schimburi, în patrule mixte cu agenţi de la Poliţia Municipiului, având continuitate 7 zile din 7 şi 24 de ore din 24. De asemenea, dispeceratul a devenit mai operativ, având personal care preia non-stop sesizările telefonice sau online. Atuurile esenţiale sunt date de serviciul profesional, transparent şi calitativ, orientat spre nevoile cetăţenilor, oferit de poliţiştii locali.

- Care sunt principalele dvs. obiective?

- Eficientizarea activităţilor şi creşterea gradului de încredere în Poliţia Locală Oradea. Totodată, avem în vedere stoparea fenomenului depozitărilor ilegale, reducerea numărului actelor de vandalism, asigurarea unui comerţ civilizat, respectarea normelor de protejare a spaţiilor verzi şi de menţinere a curăţeniei, precum şi respectarea legalităţii în domeniul urbanismului.

- În ultima perioadă, Poliţia Locală a închis mai multe localuri. Cât de grave sunt deficienţele constatate?

- Poliţiştii locali fie primesc sesizări scrise sau telefonice de la cetăţeni care reclamă disconfortul produs prin zgomot de unele cafenele sau restaurante, fie verifică, prin compartimentul de control comercial, existenţa documentelor necesare funcţionării. De la începutul anului au fost sancţionate contravenţional 57 societăţi comerciale, cu amenzi în valoare totală de 19.800 lei, pentru lipsa autorizaţiilor de alimentaţie publică.

Educaţie cu amenzi

- În doar două săptămâni, agenţii au depistat 569 depozite clandestine de deşeuri. Ce este de făcut pentru ca Oradea să fie un oraş mai curat?

- E necesar un efort comun: al cetăţenilor care să respecte mediul înconjurător, al operatorului de salubritate care să îşi onoreze obligaţiile contractuale şi al poliţiştilor locali care să vegheze la respectarea acestora.

- Care e relaţia Poliţiei Locale cu operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service?

- Este una de colaborare, deşi au fost situaţii în care operatorul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.

- Poliţiştii verifică şi respectarea regulilor privind colectarea selectivă a deşeurilor, iar unele asociaţii de proprietari au fost deja amendate. Veţi continua să daţi amenzi?

- În prima etapă, asociaţiile de proprietari au fost informate cu privire la obligaţiile ce revin fiecărui cetăţean, în a doua etapă s-a trecut la sancţionarea cu avertismente scrise, iar în ultima etapă au fost aplicate amenzi. Aceste acţiuni vor continua. Scopul lor este de a educa cetăţeanul în vederea asumării unui gest firesc, până la urmă.

- O problemă a Oradiei sunt şi actele de vandalism. Le puteţi preveni?

- Actele de vandalism reprezintă un prejudiciu adus imaginii Oradiei, prin urmare stoparea acestui fenomen reprezintă pentru noi un obiectiv. Poliţiştii locali au fost repartizaţi în puncte fixe, de exemplu în Piaţa Unirii, unde supraveghează zona tocmai pentru a preîntâmpina actele de vandalism.

Se caută poliţişti!

- Aţi finalizat inventarierea stării faţadelor din centrul istoric? Ce concluzii aţi tras?

- Au fost inventariate 159 de faţade din centrul istoric, dar procedura este încă în desfăşurare.

- Are Poliţia Locală Oradea personal suficient pentru a-şi îndeplini misiunea?

- Ordonanţa 63/2010 prevede un poliţist local la 1.000 locuitori. La nivelul Poliţiei Locale Oradea există un deficit de personal, avem în organigramă doar 67 de posturi. Am suplimentat numărul posturilor vacante, urmând ca în perioada următoare să se scoată la concurs încă 10 posturi de poliţist local.

- Câte sesizări primiţi, în medie, într-o săptămână, la dispecerat? Ce reclamă orădenii?

Prin dispecerat, dar şi prin aplicaţia Oradea City Report, se primesc, în medie, 140 de sesizări pe săptămână. Cetăţenii reclamă în principal modul în care şoferii opresc, parchează sau staţionează neregulamentar, persoanele care depozitează ilegal pe domeniul public moloz sau resturi menajere, persoanele care apelează în mod repetat la mila publică şi localurile care nu respectă orarul de funcţionare.