Senatul în exerciţiu al Universităţii Orădene (SUO) s-a întrunit, vineri, în ultima şedinţă, pentru a-şi valida membrii proaspăt aleşi. "Au fost validaţi 57 de candidaţi din partea facultăţilor. Din noul Senat fac parte 57 de cadre didactice şi 19 studenţi", se arată într-un comunicat transmis de Universitate.

Lista noilor senatori va fi afişată pe www.uoradea.ro, la butonul Alegeri academice 2011 - 2012. Între aceştia se numără şi Andrei Luncan, fostul arhitect şef al Oradiei, actualmente cadru didactic la Facultatea de Construcţii, care a întrunit 339 de voturi, Ioan Horga, decan al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, cu 313 voturi întrunite, şi dr. Florian Bodog, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, care a adunat 438 de voturi.

SUO a mai hotărât, vineri, şi reprogramarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al acestui for, de pe 27 februarie, pe 29 februarie, deoarece, conform regulamentului, candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Senatului se depun cu cel puţin 15 zile înainte de alegeri, iar termenul ar fi expirat duminică, 12 februarie. "Preşedintele Senatului trebuie să fie membru al acestuia. Având în vedere că astăzi (vineri - n.r.) a fost validat noul Senat, termenul avut la dispoziţie de potenţialii candidaţi pentru depunerea candidaturilor este destul de scurt, aşa încât, s-a decis amânarea alegerilor pe 29 februarie. Astfel, candidaturile se pot depune la registratura UO, până marţi, 14 februarie 2012, ora 15", se mai arată în comunicat.

Contestaţie analizată

Pe de altă parte, tot vineri, noul Senat s-a întrunit în prima sa şedinţă, pentru a stabili, pe lângă alte subiecte organizatorice, componenţa Comisiei de analiză şi soluţionare a contestaţiei depuse de liderul sindical Gheorghe Constantin Ionescu, în ce priveşte candidatura lui Cornel Antal la funcţia de rector pentru un mandat mai scurt, de doar 3 ani şi 4 luni.

După cum se ştie, încă de la început Ionescu a contestat candidatura lui Antal la Biroul Electoral Universitar, susţinând că aceasta este ilegală pentru că legea prevede posibilitatea unui mandat parţial doar pentru cadrele didactice care s-ar pensiona pentru limită de vârstă în timpul exercitării mandatului. Dar, pentru că regulamentul Universităţii privind alegerea rectorului nu prevede nimic despre posibilele contestaţii ale candidaturii, contestaţiile se adresează Senatului nou format la 24 de ore de la data alegerilor.

"Senatul a decis constituirea unei comisii formată din 5 membri care să analizeze constestaţia. Comisia este compusă din conf.univ.dr. Boloş Marcel, lector univ.dr. Lavinia Onica Chipea, prof.univ.dr.ing. Sorin Curilă, conf.univ.dr.ing. Tudor Mitran şi lector univ. dr. Adrian Popoviciu. Aceasta va trebui în termen de trei zile lucrătoare să vină cu un răspuns la constestaţie în faţa Senatului UO. Răspunsul comisiei va trebui votat de Senatul UO în şedinţa programată pe marţi 14 februarie 2012, de la ora 13", mai arată informarea Universităţii.

Şerbănescu, înlocuit

Într-o altă ordine de idei, tot vineri, studenţii din Senat şi-au votat preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul general al studenţilor din Senatul UO. În competiţia pentru preşedinte s-au înscris 2 candidaţi: Răzvan Lucian Tau şi Adrian Vuşca, ambii de la facultatea de Ştiinţe Economice.

Răzvan Lucian Tau este cel care a luat locul lui Răducu Şerbănescu la preşedinţie, adunând 15 voturi din 18.

Pentru funcţiile de vicepreşedinte şi secretar general s-a înscris câte un singur candidat: Romeo Vasile Filip (Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei) care a obţinut 18 voturi, respectiv Andra Nistor (Litere), care a fost votată de 17 studenţi. Un buletin de vot a fost alb.