Românii stabiliţi în Spania vor putea avea dubla cetăţenie, română şi spaniolă, conform unui acord bilateral ce urmează să fie semnat între guvernele celor două ţări, arată surse oficiale citate de Profit.ro.

Textul acordului a fost finalizat şi agreat de către reprezentanţii ambelor ţări şi marchează un pas semnificativ în rezolvarea unei probleme juridice importante pentru comunitatea românească din Spania. Până în prezent, legislaţia spaniolă prevedea ca românii care doresc să dobândească cetăţenia spaniolă trebuie să renunţe la cea de origine.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a subliniat importanţa acestui demers, exprimându-şi convingerea că, odată implementat, acordul va face din România a treia ţară din Europa cu care Spania are o astfel de alianţă şi recunoaştere, după Franța și Portugalia.

"Am hotărât să creăm un grup de lucru care va analiza posibilitatea ca românii stabiliţi în Spania să aibă cetăţenie spaniolă, fără a renunţa la cetăţenia română. Acest acord va fi rezultatul muncii comune între ministerele de Externe şi Afaceri Interne ale ambelor ţări. Cred că este foarte important să lăsăm instituţiile să lucreze în această direcţie", a declarat premierul Pedro Sánchez în luna noiembrie 2022, cu ocazia vizitei fostului premier Nicolae Ciucă în Peninsula Iberică.

Acordul ar urma să fie semnat în timpul vizitei la Bucureşti a premierului Pedro Sánchez ce ar urma să aibă loc în prima parte a acestui an.

Statutul de cetăţean spaniol aduce acces pentru români la locuri de muncă mai bine plătite, dar şi la funcţii în poliţie, armată, educaţie sau administraţie.

„Paşaportul spaniol a fost declarat cel mai bun la nivel mondial şi asta ar însemna pentru români că ar putea călători şi în Statele Unite fără niciun fel de viză", a declarat pentru ŞtirileProTv.ro Ciprian Bălţoiu, fost consul la Ambasada României în Spania, ziarist la Radio Românul.

Conform datelor publicate de Ministerul român de Externe, 600.000 de români au rezidenţă oficială în Spania, cei mai mulţi în zona marilor oraşe, precum Madrid, Valencia şi Barcelona. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!