Anunț important făcut, vineri, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ​Vaccinul împotriva virusului HPV, care provoacă și cancerul de col uterin, ar urma să fie compensat în premieră în România pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani, dar și pentru băieți, în condițiile în care țara noastră are, în prezent, doar un program gratuit de vaccinare pentru fete și adolescente cu vârsta între 11 și 18 ani.

Declarația a fost făcută de Rafila în cadrul unei mesei rotunde cu tema “Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”, organizată de Fundația Renașterea și găzduită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, după cum anunță HotNews.ro.

Rafila a precizat că, până acum, au fost vaccinate peste 100.000 de fete în cadrul programului de vaccinare anti-HPV. Acum, programul va fi extins inclusiv la băieți.

„Acum este momentul pentru o nouă abordare. După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți”, a declarat Rafila.

Ministrul a precizat că resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru asigurări de Sănătate, „astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice”.

HotNews.ro mai menționează că, în prezent, tinerele și femeile cu vârsta de peste 18 ani din România și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O doză costă în jur de 600 de lei, iar pentru imunizare sunt necesare 3 doze.

Alte țări compensează deja, de mai mulți ani, vaccinul împotriva HPV atât pentru femei, cât și pentru bărbați până la vârsta de 45 de ani.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume, responsabilă de apariția câtorva tipuri de cancer, inclusiv a celui de col uterin.

În fiecare an, în jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. Practic, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic în România de cancer de col uterin, mai scrie HotNews.ro.

„Singura modalitate considerată eficientă de prevenție a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV este vaccinul anti-HPV. Vaccinul acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație”, mai scrie sursa citată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!