Veste bună și importantă, pentru şoferii din România. Începând din 10 februarie, firmele care încheie poliţe de asigurare de tip RCA sunt obligate ca, în caz de accident, să constate daunele oriunde vrea păgubitul. Ba mai mult, asigurătorul este obligat să plătească reparaţia în orice service vrea păgubitul.

Decizia a fost luată de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) şi comentată, pentru Economica.net, de preşedintele Asociaţiei Service-urilor, Cristian Muntean.

"Practic, dacă ai avut maşina avariată în baza unui tichet RCA, mergi cu maşina direct în service-ul auto unde inţentionezi să o repari, iar asigurătorul este obligat să vina în service-ul auto (ales de catre tine, indiferent dacă acel service auto are sau nu contract de colaborare cu firma de asigurări) şi să îţi efectueze constatarea daunelor. Este o premieră în România! Dispare în sfârşit, conceptul de punct de constatare a daunelor. Felicitări departmentului de protecţie a consumatorului din ASF!", a mai adăugat Cristian Muntean.

ASF a decis modificarea în urma solicitărilor făcute de service-uri cu un an în urmă. În plus, Muntean mai spune şi că asigurătorul este obligat să plătească reparaţia în orice service vrea păgubitul. "Reparaţia se poate face în orice service doreşte clientul păgubit, fără ca acel serivce să fie obligat să aibă contract cu asigurătorul", a spus Muntean.

Pe de altă parte, ASF a notat pe pagina de Facebook că, "În situația producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligația asigurătorului de a constata daunele produse nu este condiționată de existența unei relații contractuale între asigurător și unitatea service în care persoana păgubită alege să repare vehiculul”.

”Important de reținut este faptul că obligația persoanei păgubite este de a permite accesul la vehiculul avariat și nu la locația unde se află vehiculul respectiv. Totodată, asigurătorul RCA are obligația de a efectua constatarea prejudiciilor în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării primite de la persoana prejudiciată. Procesul de constatare trebuie să respecte cadrul legal cu privire la protecția muncii iar în cazul în care bunul avariat nu este localizat într-un spațiu ce permite efectuarea în condiții de siguranță, persoana prejudiciată va trebui să asigure condițiile necesare derulării procesului de constatare", se arată pe pagina de Facebook a ASF.