Bihorenii care au nevoie rapid de un rezultat rapid la un test Real Time PCR, menit să depisteze virusul Sars-Cov-2, pot apela de-acum la serviciile Spitalului Municipal din Oradea. Potrivit unui comunicat transmis duminică, sub semnătura managerului Laurenţiu Chiană, spitalul oferă de-acum populaţiei posibilitatea să obţină în doar 60 de minute rezultatele unor teste GeneExpert Real Time PCR, care confirmă sau infirmă prezenţa virusului.

„Aceste kituri au fost achiziționate anul trecut, o parte din teste fiind folosite în situațiile care impuneau măsuri urgente în luarea deciziilor medicale. Având în vedere că și în afara contextelor medicale există situații urgente și ținând cont de solicitările populației, mai ales în situația în care unele țări au impus, la intrarea în țară, teste RT PCR pentru diagnosticarea Covid 19, începând de luni, 22 februarie 2021, aceste teste rapide vor fi puse la dispoziția tuturor celor care au nevoie”, a declarat managerul spitalului, Laurențiu Chiană.

Aceste teste se fac cu un aparat distinct de cel pe care spitalul îl foloseşte pentru testele RT PCR cu rezultate în 24 - 48 de ore.

Rezultatele testelor de urgenţă pot fi eliberate în limba română sau în engleză, iar doritorii trebuie să se programeze în prealabil, sunând la numărul de telefon 0721-503.558, de luni până vineri între orele 8 și 16, iar sâmbăta și duminica între 8 și 12. „Este foarte important ca la programare să se precizeze faptul că se solicită test de urgență cu rezultat în 60 minute”, a mai spus Chiană.

Preţul unui asemenea test este de 370 de lei. Recoltarea se face în cabinetul special amenajat la secția de Pneumoftiziologie a Spitalului Municipal, de pe strada Izvorului nr. 57 din Oradea.

Pe lângă testul de urgență, Spitalul Municipal face în continuare şi teste RT – PCR clasice, cu rezultate eliberate în maximum 48 de ore. Recoltarea se face în acelaşi loc, iar preţul este de 200 de lei, în limba română, şi 210 lei în engleză.

Pentru depistarea Covid-19, se folosesc testele RT-PCR, care pun în evidenţă materialul genetic al virusului Sars-Cov-2, considerate foarte precise, şi teste rapide bazate pe detecţia de antigen, care evidenţiază prezenţa unor proteine din componenţa virusului. Totodată, persoanele care au trecut prin Covid-19 pot depista acest lucru prin teste rapide bazate pe detecţia de anticorpi sau teste serologice de laborator, ambele măsurând dacă organismul a răspuns la infecţia Covid-19.